Alle turners van het dames- en herenteam zijn op dit moment onderweg naar Glasgow. Daar vinden van 23 oktober t/m 1 november de Wereldkampioenschappen turnen plaats. Nederland mag tijdens dit evenement voor beide teams maximaal zeven atleten in zetten. Tijdens dit WK kunnen beide teams zich rechtstreeks kwalificeren voor de Olympische Spelen 2016 in Rio.

Het WK is er belangrijk voor de Nederlandse turntop. Het niveau van het turnen wordt steeds hoger en de verschillen tussen de sporters steeds kleiner. Het hele WK in Glasgow staat in het teken van presteren en hoge scores behalen. In het pre-Olympisch jaar is het niveau erg hoog. Ieder land brengt zijn beste turners en turnsters naar Glasgow, omdat het gaat om de Olympische kwalificaties.

Dames

Het afgelopen jaar is een ontzettend goed jaar geweest voor de Nederlandse turnsters. Met een mooie tiende plek tijdens de Wereldkampioenschappen 2014 in het Chinese Nanning kwalificeerde het team zich direct voor het WK van volgende week in Glasgow. Begin dit jaar werd al gelijk duidelijk dat de Nederlandse dames goed op weg zijn naar de wereldtop. Celine van Gerner, die in 2012 nog twaalfde werd op de Olympische Spelen in Londen en daarmee het hoogste ooit eindigde in de Nederlandse geschiedenis van het vrouwenturnen,  werd begin 2015 tweede op de WOGA Classic in Amerika. Eythora Thorsdottir, die nog maar sinds kort mee turnt met de heuse turntop, pakte in april goud tijdens de Challenger cup in Ljubljana. Ook op de Europese Kampioenschappen zijn de Nederlandse turnsters niet onopgemerkt gebleven. Later in april was Nederland één van de meest succesvolle landen tijdens het EK in Montepellier. Op elk onderdeel kwalificeerde zich minstens één turnster voor de finale, om nog maar te zwijgen over de goede prestaties die de atleten hebben neergezet tijdens de Europese Spelen in Bakoe afgelopen augustus. Met maar liefst zeven medailles gingen de dames naar huis.

‘’In theorie is het mogelijk om volgende week een historische prestatie neer te zetten’’, vertelt topsportmanager Jacqueline Mouton. ‘’Na alle overwinningen van het afgelopen jaar, zijn de kansen goed. De vaste concurrenten zijn bekend, maar desondanks kan zo’n wedstrijd een onverwachte wending met zich mee brengen’’, aldus Mouton. Het team zal dit jaar bestaan uit een groot diversiteit aan turnsters. Het is een mix van jong en oud. Met hun 24-jaar zijn de tweelingzussen Sanne en Lieke Wevers de oudsten van de groep. In tegenstelling tot hen, zullen Mara Titarsolej en Tisha Volleman volgende week hun eerste echte internationale wedstrijd turnen. Het Nederlandse damesteam wordt vertegenwoordigd door de volgende atleten: Sanne Wevers, Lieke Wevers, Lisa Top, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej en Tisha Volleman.

Opvallend is dat Nederlands favoriet Celine van Gerner door een hamstringblessure dit WK zal moeten missen. Ook Noël van Klaveren was niet op tijd hersteld van haar blessure en zal niet aanwezig zijn in Glasgow volgende week. Door deze blessures konden beide turnsters niet deelnemen aan de kwalificaties voor dit WK. Op dit moment richten zij zich op de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio.

Heren

Ook voor de mannen zal het een spannend WK worden. Een plek bij de beste acht teams van de wereld is het doel van de turners. Mocht dit lukken, dan kwalificeren zij zich direct voor de Olympische Spelen van 2016. Volgens Bart Deurloo, turner, is dit mogelijk: ‘’ We hebben op dit moment het beste team ooit. Geen blessures en iedereen is fit. De kansen zijn hoger dan ooit. Het is zeker haalbaar. Bij de kwalificaties voor dit WK hebben we een puntentotaal neergezet, waarmee we vorig jaar achtste zouden zijn in Nanning’’.  Echter blijft turnen een jurysport en zal er gepiekt moeten worden op de juiste momenten. ‘’Het zal geen verassing zijn dat China, Amerika en Rusland in de top drie zullen eindigen. De grootste bedreigingen voor ons zullen de nummers vier tot en met acht zijn. De strijd voor die plekken zal het grootst zijn’’, vertelt Deurloo. Er zijn dit jaar een aantal favorieten geblesseerd wat voor de Nederlandse heren gunstig kan uitpakken. De turners hebben drie jaar naar dit WK toegewerkt. De resultaten zullen volgende week in Glasgow zichtbaar moeten worden.

Het Nederlandse herenteam wordt volgende week vertegenwoordigd door: Bart Deurloo, Yuri van Gelder, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Jeffrey Wammens, Epke Zonderland en reserve Michel Bletterman.

Bekijk hier de vloeroefening van Eythora Thorsdottir tijdens de WK kwalificaties in Hoofddorp.