Door Bjorn Rommens en Lars Regeer

Nederlandse jongeren stemmen meer tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De opkomst van jongeren tussen de 18 en 25 jaar steeg tijdens de verkiezingen van 2012 met elf procent tegenover die van 2010.  Reden voor de Nieuwsredactie om uit te zoeken hoe het zit met de Nederlandse jongerenparticipatie in de politiek.

NJR
In Nederland zijn er verschillende organisaties die zich bezighouden met jongeren en politiek. Een daarvan is de Nationale Jeugd Raad (NJR) in Utrecht. De NJR is een jongerennetwerk dat tientallen jongerenorganisaties en honderdduizenden jongeren verbindt met elkaar. Via onder andere verschillende projecten proberen zij talenten bij jongeren te ontdekken en ontwikkelen. Michiel Steegers (21), bestuurslid Onderwijs, Sociale Zaken en Jeugdbeleid bij het NJR, vertelt over de ervaringen van de NJR met politieke jongerenparticipatie.

“Met alle projecten die we doen, staan we vaak automatisch in contact met onder andere ministeries. De overheid wil tegenwoordig meer advies hebben van jongeren. Het project dat er het meeste uit springt is het Nationaal Jeugd Debat (NJD). Honderdvijftig jongeren komen dan samen in vier fracties in de Tweede Kamer en gaan daar met hun voorstellen in debat met ministers, staatssecretarissen en/of Kamerleden.” Steegers merkt dat de politiek wat toegankelijker voor jongeren is geworden vanwege de opkomst van sociale media. “Je kunt tegenwoordig makkelijk een bewindspersoon twitteren, waarna er meestal snel een interactie volgt. Toch merk je dat partijen te weinig jongeren een kans geven om een beeld van de politiek te vormen. Partijen moeten niet meteen roepen dat ze alles weten. Je moet als partij ook benieuwd zijn naar wat jongeren denken en vinden. Er zijn veel jongeren op lokaal niveau die van alles organiseren.

Die jongeren zouden volgens Steegers meer aandacht moeten krijgen om zo de bekendheid van politiek onder jongeren te vergroten. Daar spreken we in onderstaande video over met David Steenmeijer, medevoorzitter van de jongerenraad van de gemeente Geertruidenberg, en Patrick van Lunteren, wethouder Jeugd, Wonen en Wijken in Breda.

ProDemos
Een andere landelijke organisatie die zich bezig houdt met jongeren en politiek is ProDemos. Deze organisatie in Den Haag legt aan jongeren, voornamelijk middelbare scholieren, en volwassenen op een interactieve manier uit wat democratie en politiek is. Matthijs van Tuijl (27), projectmedewerker bij ProDemos, vertelt wat zij voor jongerenparticipatie doen.

“Ons doel is om uiteindelijk iedere scholier kennis te laten maken met de politiek. Het liefst ook herhalend, omdat je van herhaling leert. Wij kiezen voor scholieren, omdat zij makkelijk te bereiken zijn. Zij zitten in klassen van dertig en krijgen in de vierde meestal les in politiek tijdens maatschappijleer.” ProDemos neemt de jongeren mee op rondleidingen in en rondom de Tweede Kamer. Van Tuijl merkt dat aan het begin van de rondleidingen het politiek zelfvertrouwen van de jongeren nog niet zo groot is. “In het begin vinden de meesten de politiek eng, maar wanneer ze eenmaal in gesprek gaan met een Kamerlid, merken ze dat de Kamerleden ook normale mensen zijn.” Ook Van Tuijl ziet dat politici toegankelijker zijn geworden door de komst van de sociale media. “Alle politici zitten tegenwoordig op Twitter en Facebook. Politiek is makkelijker te volgen, omdat debatten nu ook live uitgezonden worden.”

Het lijkt dus makkelijker geworden om te participeren in de politiek. Maar zijn er dan ook jongeren die écht in de politiek willen of zitten? We gaan in gesprek met Remco van Dooren (19), voorzitter van de dorpsraad in Acht, en met Harm Emmen (22), D66 raadslid van de gemeente Roosendaal, in onderstaande audioreportage.