“All right, Doc, what’s goin’ on, huh? Where are we? ‘When’ are we.”  “We’re descending towards Hill Valley, California at 4:29 PM on Wednesday, October 21st, twenty-fifteen.” “Two thousand fifteen?! You mean we’re in the future!”

Woensdag 21 oktober 2015, een dag waar vele Back to the Future-fans naar hebben uitgekeken. Kinderen, pubers, ouders en grootouders: iedereen is fan van Doc en Marty. En dat terwijl de meeste fans nog niet eens geboren waren toen deel 1 uitkwam.

Toch is de film nog steeds immens populair en zitten de bioscoopzalen, op deze bijzondere dag, ook weer helemaal vol voor de beroemde trilogie. Filmrecensent van defilmrecensent.nl Vince Christiaans denkt dat dit komt door de mix in de film: “Het is niet alleen een sci-fi film, er zit ook zo veel comedy in. Daardoor wordt de film laagdrempelig en is hij toegankelijk voor iedereen.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/229695507″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

“Don’t worry. As long as you hit that wire with the connecting hook at precisely 88 miles per hour, the instant the lightning strikes the tower… everything will be fine.”

Er zijn maar weinig films die dezelfde populariteit hebben als de Back to the Future-triologie. “In dit rijtje zou je ook Star Wars of Indiana Jones kunnen noemen. Allemaal rond dezelfde tijd gemaakt en vertoond. Ik denk zelf ook dat deze films over 50 jaar nog steeds bekeken worden, ze zijn zo tijdloos gemaakt.”

Toch ging het produceren van de BTTF-films niet helemaal vlekkeloos. Zo werd het eerste script meer dan veertig keer geweigerd door grote studio’s en Disney vond dat er incest in de film te zien was. Uiteindelijk hebben de films veel voor de filmindustrie betekend. “Bij Back to the Future werden de laatste twee delen bijna tegelijk gemaakt, hierdoor sluiten ze nauw aan. Die manier van vervolg was nog niet eerder te zien.” Ook heeft de film veel invloed gehad op gadgets én op de kledingkeuze van de jongeren.”

Back to the Future video from De Nieuwsredactie on Vimeo.

“What’s wrong, McFly? Chicken?” “What did you call me, Griff?” “Chicken, McFly. “Nobody…calls me…..chicken”

Dat er nu nog fans gek worden als ze een DeLorean zien, hun hond Einstein noemen en zelf fantaseren over de toekomst zegt wel iets over de impact van de film. “Het is echt een fenomeen geworden in de Amerikaanse cultuur. Ook heeft de film invloed gehad op andere films. Zo zijn er veel meer films geproduceerd met hetzelfde gemixt genre. Dus niet alleen Sci-Fi maar ook comedy.”

Elke dag komen er wel nieuwe films uit, maar het lijkt alsof deze films minder impact hebben. “Ik vind het lastig te zeggen welke recente film er over 50 jaar nog populair is. Maar ik denk dat ik over 50 jaar The Grand Budapest Hotel nog zou kijken.”

“Last night, Darth Vader came down from Planet Vulcan and told me that if I didn’t take Lorraine out, that he’d melt my brain.”

Grote kans dus dat wij dus in the future met onze kinderen en kleinkinderen naar Marty, Jennifer, Doc en Biff kijken, samen met onze hond Einstein. En hopelijk ook een ritje terug naar 2015 kunnen maken in de DeLorean, want onthoud: “If you put your mind to it, you can accomplish anything.”

 

Door: Myrthe van der Putten en Lin Seelen.