Vanaf het treinstation wordt al snel duidelijk dat de Dutch Design Week in Eindhoven in volle gang is. Naast het grote Klokgebouw op Strijp-S hangen vele banners op een rij, waarop het logo van de Dutch Design Week niet onopvallend is. Veel studenten struinen langs de verschillende exposities, maar meer dan struinen wordt het niet. Is de DDW wel zo toegankelijk voor studenten?

Voor we naar de DDW zijn geweest, hebben we een enquête de deur uitgegooid. In de infographic vind je de resultaten terug.

Het eerste dat opvalt, wanneer je over het plein loopt naast Strijp-S, zijn de mensen. Voornamelijk gezinnen, oudere mensen en studenten. Geen hoge piefen, geen koude kak en nauwelijks BN’ers. Uit een kleine enquête onder studenten blijkt namelijk dat zij denken dat dit het type mens zou zijn op de DDW. Naast de bezoekers zijn er veel enthousiaste exposanten. Vlak naast het pleintje is ‘plug-in city’ gebouwd – een soort gebouw dat uit containers bestaat met verschillende exposities binnen. Eén daarvan is Bizarre Sound Creatures. Hier spelen dagelijkse objecten een rol, die dusdanig zijn aangepast dat er geluid ontstaat als je ze beweegt of alleen al aanraakt. Het publiek binnen is divers en iedereen verwondert zich als een kind over de mogelijkheden en er wordt enthousiast geluid gemaakt. Verderop is een escape room gemaakt, waar mensen binnen een bepaalde tijd uit moeten ontsnappen. Dit gaat door middel van het oplossen van puzzels.

Exposanten

Arvid Jensen, producer design bij Bizarre Sound Creatures, is voorstander van meer gratis producten en activiteiten op de DDW. “Het is belangrijk dat studenten hier op af komen. Zij zijn de toekomst. Hier in plug-in city is alles gratis. Wij hebben ook niet veel hoeven betalen om hier te staan, omdat wij zelf geen prijs rekenen voor alles wat hier te doen is. Ik vind het belangrijk dat er een platform komt, dat dit initiatief gaat ondersteunen. Er zijn zo veel mogelijkheden op dat gebied. Kijk hier eens rond, iedereen raakt alles aan en maakt samen muziek. Dat is toch geweldig?”.

Studenten
Halverwege de middag klinkt er ineens muziek vanaf het plein. Op het bescheidden podium begint een band te spelen. Mensen verzamelen zich voor het podium en beginnen al heupwiegend mee te dansen op de muziek. Het bier komt tevoorschijn en er wordt veel gekletst. Naast het podium staat een enorme kip bestaande uit witte doeken en stalen buizen. Een project van studenten van het Sint Lucas. “Ik kan helaas niet verklappen wat wij in de kip presenteren”, vertelt Tobias, “daarvoor moet je zelf binnen even spieken. Er komen vooral kleine kinderen op de grote kip af. De studenten die hier langs komen zijn meer geïnteresseerd in plug-in city. Dat is hier om de hoek”.

Naast de vele standjes waar je zelf dingen kunt doen, is er ook veel om te zien. Neem de VPRO peepshow. Een klein, rood containertje, waar je eerst zakken over je schoenen moet doen voor je naar binnen mag. Er valt hier en daar ook wat inspiratiefood te halen, maar tegen een ferme prijs.
Wat de exposanten betreft mag het allemaal wel wat goedkoper, zodat zij meer studenten aantrekken. Wat studenten betreft, mag het ook allemaal wel goedkoper. Al met al is het zeker een bezoekje waard.

Op Stratumseind zou je veel studenten verwachten, maar overdag valt er weinig te beleven. Pas wanneer de kroegen open gaan, zal de drukte komen. Maar wat vinden zij van die rustige middagen en drukke avonden? En waarom zijn zij hier eigenlijk?