Je huis onbeheerd achterlaten bij een vreemde gast. Zou jij het doen? Mensen die hun huis of appartement verhuren via Airbnb doen dit wel. Wereldwijd verhuren er meer dan vier miljoen mensen via deze site hun woning, maar niemand weet wat precies de regels zijn.

Verhuur
Op het moment dat een ruimte verhuurd wordt via Airbnb, betaalt de huurder geen toeristenbelasting. De hotelbranche spreekt van oneerlijke concurrentie. In tegenstelling tot Airbnb moeten toeristen in een hotel wel toeristenbelasting betalen, wat een kamer automatisch duurder maakt. De kritiek vanuit de hotels is dat zij hier niet tegenop kunnen.
Om optimaal in te spelen op de mogelijkheden die Airbnb biedt, plaatsen ook gerenommeerde Bed and Breakfasts advertenties op de site. Zo heeft B&B ‘de Burgerij’ uit Tilburg ook kamers te huur via dit platform. ‘’Wij hebben op deze site geadverteerd zodat ons bereik groter wordt. Hierdoor merken we een toename in het aantal boekingen.’’

Normaal gesproken moeten particulieren die hun woning verhuren 70 procent belasting betalen. Sinds kort houdt de gemeente Amsterdam 5 procent toeristenbelasting in. Deze maatregel is opgesteld nadat het verhuren via Airbnb een tijdje verboden was in de gemeente.

Legaal of niet?
Maar nog steeds is de verhuur via Airbnb niet helemaal legaal in Nederland. De belastingdienst kan geen maatregelen treffen omdat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten gevestigd is. Er is een hoofdkantoor in Nederland en zij laat weten open te staan voor een eventuele samenwerking met de belastingdienst. Alleen willen ze geen gegevens van de particuliere verhuurders prijsgeven. ‘’Wij zijn geen verlengstuk van de belastingdienst.’’

Er zijn regels verbonden aan het verhuren via Airbnb. In Amsterdam worden deze massaal ontdoken. De community is hier het grootst, bijna de helft van het totale woningaanbod staat te huur via Airbnb.nl. Eric Weelen organiseert bijeenkomsten voor verhuurders van Airbnb. Hij geeft ons een overzicht van de regels. Daarnaast spraken we met Klary van Eersel, zij heeft ervaring met het huren via Airbnb in het buitenland.

Nathalie* uit Tilburg verhuurd haar woning via Airbnb. Maar hoe begin je zoiets? Nathalie geeft ons een inkijkje in haar sprookjes appartement.


Op welke plek in Nederland moet je zijn voor welk soort Airbnb appartement? Check de kaart hieronder om daar achter te komen.

*Nathalie wil om privacyredenen niet met achternaam vermeld worden