Pompoenen, enge maskers en heksenneuzen kunnen weer de kast uit, want het is bijna tijd voor de griezeligste dag van het jaar: Halloween. De Amerikaanse traditie lijkt steeds meer te groeien in ons landje. Hoe kan het dat een buitenlandse traditie in Nederland steeds groter wordt? Wij doken in de Nederlandse Halloween-wereld, namen een kijkje in Brabantse spookhuizen en spraken met experts om daar een antwoord op te krijgen. 

Europese oorsprong
Iedereen kent de Amerikaanse Halloween-taferelen wel: één groot verkleedfestijn, pompoenen uithollen, trick or treat en versierde huizen. “Het is afgeleid van historische tradities die de bedoeling hebben om kwade geesten af te schrikken en weg te jagen”, vertelt Amerikakenner Victor Vlam. Hoewel de feestdag één van de grootste commerciële Amerikaanse feestdagen is, ligt de oorsprong van de griezeldag juist in Europa “Er wordt gedacht dat Halloween vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa, terwijl het eigenlijk andersom is. Het is in Amerika inderdaad het meest populair, maar Nederland maakte in de jaren tachtig kennis met de feestdag dankzij Ierse studenten”, zegt Ineke Strouken, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

INFOGRAPHIC - Halloween funfact

Kinderfeest
Eén van de grootste verschillen tussen Halloween in Amerika en in ons land is de doelgroep. “Twintig jaar geleden was het echt een Amerikaans kinderfeestdag. Er worden nu steeds meer verkleedfeesten voor volwassenen georganiseerd. Vooral dat laatste aspect is overgewaaid naar Nederland. Opmerkelijk is dat het in Nederland niet zo zeer door kinderen wordt gevierd. We hebben hier natuurlijk ook Sint Maarten, waar kinderen langs de deuren gaan”, vertelt de Amerikakenner. Wij spraken shoppende kinderen en de eigenaresse van de Feestspecialist in Tilburg over de doelgroep van de griezelfeestdag in onderstaand audiofragment.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/229604937″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Stijgende populariteit
Zowel Victor Vlam als Ineke Strouken beaamt dat de Amerikaanse traditie in ons land steeds populairder wordt. Volgens Strouken komt dat onder andere doordat de feestdag aansluit bij de Nederlandse traditionele feestcultuur. Nederlanders houden van verkleden. “En het sluit aan bij de moderne behoeften. Een drukke werkweek, snel thuis in een andere rol stappen door je te verkleden. In een openbare ruimte, omgetoverd tot begraafplaats, snel in de stemming komen door muziek en aankleding. Op avontuur met andere mensen uit het ‘dodenrijk’, waardoor je makkelijk contact legt. Vervolgens naar huis gaan, je kostuum uit doen en terug de alledaagse sleur in”, vertelt de directrice van het Centrum voor Volkscultuur. Volgens Vlam ligt de reden bij media. “We bereiken de Amerikaanse cultuur sneller via televisie en andere media. Veel Amerikaanse tv-series zenden jaarlijks een Halloween-special uit.”

Nederlandse traditie
Kleine en grote Halloween initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Jaarlijks komen er steeds meer griezelopties bij: spookhuizen, spookshows, horrorfilm-marathons en bekende, jaarlijks terugkerende evenementen als de Fright Nights in Walibi. Initiatiefnemers van grote spookhuizen in omgeving Eindhoven vertellen ons in het video-item hier beneden over de kunst van het griezelen. Ook al is de feestdag in Amerika nog steeds veel groter, we kunnen Halloween volgens de directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur tegenwoordig een Nederlands feest noemen. “Het zou zelfs op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst kunnen worden.”