De stroopwafel is het bekendste koekje van Nederland, geboren en getogen in Gouda. Van de honderd stroopwafelbakkerijen die er vroeger stonden, zijn er nog maar een paar over. Dit betekent niet dat de kwaliteit van de stroopwafel erop achteruit is gegaan. Elke bakkerij heeft zijn eigen manier om het koekje zelf te bereiden. Wij bezochten enkele bakkerijen in Gouda.

Stroopwafelkookboek

Lineke Eerdmans is de schrijfster van het boek ‘De wereld van de stroopwafel’. Het is het eerste kookboek over de stroopwafel.

“Ik wilde als uitgever heel graag een boek maken dat nog niet bestond. Toen ben ik gaan brainstormen en kwam ik uit op de stroopwafel. Stroopwafels zijn uniek en echt Hollands, iedereen is er trots op en het koekje heeft een geschiedenis. Het zit heel diep geworteld in onze cultuur. Je kunt er fantastisch lekker mee koken. Ik ben eens gaan zoeken want ik dacht dat er al zo’n soort boek zou zijn, maar dat bleek niet het geval.”

Het boek doet mee met de strijd om het kookboek van het jaar te worden. Eerdmans hoopt op een goede prestatie. “Ik zou het prachtig vinden als een kookboek over een typisch Hollands product het kookboek van het jaar wordt. Ook omdat dit het eerste kookboek over de stroopwafel is.”

Eerdmans is van mening dat vernieuwing goed is voor het koekje. “Ik denk dat de stroopwafel sowieso wel aan een soort heropkomst bezig is, maar dan wel in zijn oorspronkelijke jasje. De stroopwafel is geen oubollig koekje maar is juist heel hip en hot. Er worden steeds meer variaties op bedacht. Een stroopwafel met een smaakje zoals met munt, kruiden of een pittige stroopwafel. Verder denk ik niet dat het koekje echt aan vernieuwing toe is. Het is zo’n goed recept en zo lekker. Het basiskoekje zal altijd blijven bestaan.”

Het boek is ook verkrijgbaar in het Engels. “Voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in het buitenland, is het wel extra handig dat het boek ook in het Engels te verkrijgen is. Dit is een mooi relatiegeschenk met een Nederlands tintje.”

Voor de mensen die binnenkort op vakantie gaan, en een leuk Nederlands presentje mee willen nemen, is het boek hier te verkrijgen.

Museum

Toeristen zijn vaak erg geïnteresseerd in de stroopwafel. Om ze optimaal te laten genieten had Bianca Brasdorp het idee om een museum te openen en later ook nog een pop-upstore.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/229705394" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Ouderwets bakken

Marcel Broekhoff is stroopwafelbakker op de markt. In zijn busje rijdt hij heel Brabant door om zijn creaties te verkopen.

“Ik ben van de oude ambacht. Er is niets beter dan een warme, verse stroopwafel. Het is hartstikke leuk om op markten te staan. Ik heb mijn vaste klanten, maar ik heb ook genoeg toeristen aan mijn kraam. Dit verschilt wel per stad.”

Er is onderzocht dat Nederlanders gemiddeld twintig stroopwafels per jaar eten. “Nou, ik denk dat mijn klanten wel het dubbele eten! Veel komen er minimaal twee zakjes halen.”

Broekhoff vindt het jammer dat grote, bekende bedrijven profiteren van de bekendheid van de stroopwafel. “De oude ambacht is toch waar het allemaal mee begonnen is. Het is jammer om te zien dat steeds minder stroopwafelbakkers hier gebruik van maken. Maar dat hoeft de pret niet te drukken. Ik sta hier nog altijd met alle plezier. Dit bedrijf heb ik overgenomen van mijn vader. Ik ben tussen de stroopwafels geboren!”