In het Brabantse Rijsbergen is zondag een paard zo mishandeld dat het ingeslapen moest worden. In natuurgebied de Pannenhoef, vond eigenaresse Liz van Zimmeren haar ‘Pebble’ gewond in de wei. Paarden zijn al jaren slachtoffer van geweld in heel Nederland. De zaken worden volgens de politie bijna nooit opgelost.

De politie ZeelandWestBrabant onderzoekt de aanval op het paard. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk hoopt dat de politie zo snel mogelijk een verdachte oppakt. “De kans dat we een verdachte oppakken is klein. De dierenpolitie doet er alles aan om uit te vinden wie Pebble heeft vermoord.”

Maps Pannenhoef
In natuurgebied ‘de Pannenhoef’ stond Pebble toen ze mishandeld werd.

Van Hooijdonk zegt dat het moeilijk is een verdachte aan te wijzen, omdat er weinig aanknopingspunten zijn. “Ten eerste weten we niet wanneer het paard is aangevallen. Het dier is zondag gevonden; dat hoeft niet te betekenen dat het ook die zondag is toegetakeld. Daarbij stond het paard in een verlaten natuurgebied waar weinig mensen wonen. Onze informatie zal van wandelaars en fietsers moeten komen.”

Geen wraakactie
De Bredase eigenaresse van het paard bezocht het paard minstens één keer in de week. Volgens de politie heeft de vrouw geen vijanden, dus een wraakactie sluiten ze uit. “We vermoeden dat het om een persoon gaat die er een kick van krijgt om dieren toe te takelen,” zegt Van Hooijdonk. Het paard was ernstig mishandeld in haar schaamstreek. “Waarschijnlijk heeft deze persoon een seksuele stoornis. Het geslachtsdeel van een dier (meestal paarden) is vaak doelwit van deze daders.”

Van Hooijdonk meldt dat zaken als die van Pebble bijna nooit worden opgelost. “Om een dader te kunnen arresteren, moeten we diegene op heterdaad betrappen. Dat is haast onmogelijk. Voorkomen is lastig, maar regelmatig controleren bij de wei en extra verlichting en camera’s plaatsen, is een goede vorm van preventie.”

Toen Liz van Zimmeren zondag ging kijken naar haar paard Pebble op de Pannenhoef, zag ze meteen dat er iets aan de hand was. “Normaal komt ze altijd in draf en hinnikend naar mij toe. Toen ze dat niet deed begon ik ongerust te worden.” Van Zimmeren belde onmiddellijk de dierenarts toen ze de verwondingen van Pebble ontdekte. “Die constateerde dat Pebble uit haar lijden verlost moest worden.”

´Ze moeten uit de onzichtbaarheid verdwijnen`

Volgens Van Zimmeren moet er een archief aangemaakt worden. “Een archief samenstellen van foto’s is de enige manier om deze mishandelaars te vinden. Deze mensen moeten uit de onzichtbaarheid gehaald worden.” Van Zimmeren stelt dat voorbijgangers foto’s moeten maken wanneer ze iets verdachts zien, zodat daders makkelijker te vinden zijn.

In het onderstaande audiofragment vertelt ze over de verwondingen van Pebble. Ook is Anne-Miep Baar aan het woord. Zij is de Brabantse voorzitter van PINK, de jongerenpartij van Partij voor de Dieren. 

Henk ten Napel is oprichter van ‘Stichting zinloos geweld tegen dieren’. Vanaf het jaar 2000 zat hij jarenlang achter de ‘Beul van Twente’ aan. Hij deed dat door veel informatie te verzamelen en te voorspellen wat de dader ging doen. Uiteindelijk is deze paardenmishandelaar door de politie opgepakt en achter de tralies verdwenen.

`Ze voelen zich sterker als ze grote dieren mishandelen`

Samen met  ‘Dieren en Burenalert’ startte Ten Napel de ‘Dierenleed preventie’. Op die manier kunnen mensen die tips hebben over de paardenbeulen hun informatie kwijt. Daarnaast heeft hij een ‘Landelijke Burgerwacht’ opgericht. Via die weg wil hij paardenhouders voorlichting en informatie geven over hoe zij mishandeling van hun paarden kunnen voorkomen.

Sterker
Paarden worden vaker mishandeld dan andere boerderijdieren. Volgens Ten Napel is daar een reden voor. “Het zijn grote en edele dieren. Als je een paard mishandeld voel je je een stuk sterker dan wanneer je een klein dier toetakelt.”

De dierenbescherming houdt dossiers bij met daarin gegevens over welke dieren zijn mishandeld en hoeveel. Hieronder staan de gegevens van 2013 en 2014. Let op: dit zijn de gegevens waar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming melding van deed.

Edith en Hein Wiersma-Arts runnen samen de Rainbow Raiders Ranch. Zij vangen mishandelde en afgedankte paarden op. In het onderstaande filmpje vertelt Edith samen met dierentherapeut Marianne Scherps over hoe ze met mishandelde paarden omgaan. Volgens Wiersma-Arts zijn paardenbeulen met een seksuele afwijking maar een klein voorbeeld van het leed dat de dieren wordt aangedaan.

Paardenmishandeling niet te stoppen from De Nieuwsredactie on Vimeo.