Steeds meer mensen hebben overgewicht. De redenen hiervoor variëren volgens deskundigen. Overgewicht is meestal het gevolg van te weinig bewegen in combinatie met te veel eten. “Overgewicht kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van psychische problemen”, meldt psycholoog Jan Putten.

Volgens Putten heeft overgewicht vaak een reden. “Als iemand in zijn jeugd is gepest, dan is veel eten vaak een ‘oplossing’. Daar komt bij dat steeds meer kinderen op school een ongezond broodje halen en het ontbijt overslaan.” Het tegengestelde kan ook gebeuren volgens Putten: “Doordat mensen zonder reden meer gaan eten, gaan zij zich ongelukkig voelen waardoor zij het eten als een excuus blijven zien.”

“Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en niet de schuld bij iets of iemand anders te leggen.” Putten denkt dat een diëtist of personal trainer niet altijd kan helpen als het overgewicht een mentaal gevolg is dat eerst opgelost moet worden. Daarvoor kunnen de mensen bij de psycholoog terecht. Volgens Putten weet een diëtist alleen de eetstructuur aan te passen, terwijl het probleem soms groter is dan alleen de eetstructuur.

Dieet
Diëtiste Evelien van Opstal denkt dat veel mensen niet beseffen hoeveel calorieën in een zak chips zitten. Zij denkt net als psycholoog Putten dat steeds meer mensen het ontbijt overslaan, waardoor zij later op de dag meer eten.

Lissa Blommers houdt een blog bij waarin ze haar lezers vertelt over haar poging tot afvallen. De blog heet Zwaar Vet en Lissa schrijft niet alleen over de resultaten, maar ook over de mislukkingen.

Frisdrank
Alice Bernsen, manager Centrum voor Jeugd en Gezin, denkt dat eetgedrag van kinderen de afgelopen jaren is veranderd. Jongeren komen volgens haar vaker in de verleiding om suikers tot zich te nemen. Supermarkten plaatsen vaak ongezonde producten op ooghoogte en zoetigheden liggen vaak bij de kassa. Bovendien zitten kinderen veel meer binnen achter de computer of tablet, terwijl zij vroeger meer buiten speelden.

Volgens Bernsen zijn ouders meestal niet bewust bezig met het eten van hun kind. Jongeren krijgen vaak frisdrank mee naar school met wat lekkers erbij. Dat wordt een gewoonte en later blijven zij frisdrank drinken. “Als water populairder wordt door het in mooie verpakkingen aan te bieden, dan is het leuker voor kinderen om te drinken.” Ook denkt Bernsen dat supermarkten hun aanbod moeten aanpassen en scholen minder ongezond eten in de kantine moeten aanbieden, want dat zijn de grootste boosdoeners volgens de manager.

Personal trainer
Jelle Smaling is personal trainer voor mensen met overgewicht. Hij deed mee aan het programma De Grote Herkansing, waarin een stel vijf maanden uit elkaar gaat om af te vallen. Hij was in het programma personal trainer van Lizan, die in vijf maanden dertig kilo kwijtraakte. Jelle is vroeger zelf ook te zwaar geweest en hij snapt daarom dat anderen moeite hebben met afvallen.

Tom Visser studeert aan Universiteit Tilburg en is zonder personal trainer en diëtist 15 kilo kwijtgeraakt. Hij denkt daarentegen dat een personal trainer wel goed kan helpen als je jezelf niet goed kunt stimuleren om af te vallen.

Obesitas
In 1981 had één op de drie volwassenen overgewicht in Nederland, terwijl dat nu bijna 50 procent is. Meer mannen hebben overgewicht dan vrouwen. Vrouwen hebben daarentegen vaker obesitas dan mannen.

Ook kinderen krijgen meer te maken met zwaarlijvigheid. Meisjes zijn over het algemeen dikker dan jongens. Jongeren in huishoudens met een lager inkomen hebben vaker overgewicht en gaan meer naar de huisarts dan kinderen in de hoogste inkomensgroep.