Omdat Nederland komende zomer ontbreekt op het EK voetbal in Frankrijk, moeten wij Nederlanders op zoek naar een nieuwe manier om het EK leuk te maken. Voor veel Oranjefans ligt die oplossing letterlijk en figuurlijk dicht bij huis. Op Facebook zijn er meer dan 119.000 aanmeldingen voor het evenement ‘Workshop Belgische supporter worden’.

Het Facebookevenement is aangemaakt door Karim de Kool en Maurice Huismans. In eerste instantie puur vanwege telleurstelling over het feit dat Nederland er niet bij zou zijn in Frankrijk. “Het begon als een ludieke actie. Karim was zelf al eens in België geweest tijdens een wedstrijd van de Rode Duivels en de sfeer beviel hem erg goed. Hij kreeg van onze zuiderburen zelfs biertjes aangeboden”, aldus Maurice Huismans.

Het evenement werd onverwacht een grote hit op Facebook. Na drie dagen stond de teller al op 60.000 aanmeldingen. Dit was nog voordat het zeker was dat Nederland niet van de partij zou zijn op het EK. Toen Oranje thuis verloor van Tsjechië en zich definitief niet plaatste, stroomden de aanmeldingen weer binnen. “Wij dachten: ‘Gaan we nu drie jaar lang niets doen of maken we het zonder eindtoernooi op een andere manier leuk?’ Het is dus dat laatste geworden.” Dat er op Facebook veel aanmeldingen zijn om België-supporter te worden, wil niet zeggen dat de bekende oranjestraten in ons land komende zomer rood kleuren.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/229701920″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Nieuwe supporters
Of de workshop ook daadwerkelijk gegeven gaat worden is volgens Maurice nog niet bekend. “Het is erg moeilijk om te zeggen of het evenement er ook echt gaat komen. Het aantal aanmeldingen is te vergelijken met het aantal bezoekers bij een concert van De Toppers in de Amsterdam Arena. Natuurlijk is het zeer de vraag of er ook zoveel mensen gaan komen, maar je moet er wel op voorbereid zijn.”

Om een betere indruk te krijgen van het aantal serieuze aanmeldingen zijn er sinds kort T-shirts te bestellen. “De verkoop van de T-shirts loopt goed, dus dat is wel een teken dat mensen er steeds serieuzer mee bezig zijn.” De volgende stap is een liedje maken en dan volgt misschien ook echt een workshop. “Als de belangstelling net zo groot blijft als nu met de T-shirts, dan moet er gewoon een workshop komen.” België krijgt er dus een hoop nieuwe supporters bij. De vraag is alleen of de Belgen wel zitten te wachten op al die Nederlanders. Nieuwsredactie zocht het uit.

Wafelhappen en Vlaamse Friet
Ondanks dat de workshop nog niet vaststaat, liggen de eerste ideeën al op tafel. Naast het inhoudelijke gedeelte over wat nu een goede België supporter is en hoe je een echte Rode Duivel kunt worden, moet het natuurlijk ook leuk zijn. Daar zijn al de nodige grappige dingen voor verzonnen. Bijvoorbeeld allerlei standjes waar je typische Belgische dingen kunt kopen, en spellen die kenmerkend zijn voor de Belgen. “Het lijkt ons heel leuk dat je in plaats van koekhappen nu gaat wafelhappen. Dat je een flesje Heineken kunt inruilen voor een fles Jupiler. Dit soort dingen willen we gaan doen, maar hoe en wat precies daar moeten we nog over nadenken. Wat in elk geval niet mag ontbreken is echte Vlaamse friet.”

Om de inhoud van de workshop aantrekkelijk te maken voor de deelnemers, worden hun ideeën ook meegenomen in het opzetten van het evenement. “Voor die mensen moet het leuk zijn, dus hun mening telt.”

Bij de bezoekers van nieuwsredactie.net is België ook het populairst onder de de deelnemende landen.
Dat blijkt uit een enquête die we hebben voorgelegd aan onze lezers.

Op Facebook staat het evenement gepland voor 28 mei 2016. Maar of dit de datum van de workshop wordt, zal moeten blijken. We kunnen er in ieder geval vanuit gaan dat de workshop er echt gaat komen.