‘’Hey, hoer!’’ ‘’Kom je mee naar mijn huis?’’ ‘’Zo, je ziet er echt lekker uit.’’ Dit zijn enkele voorbeelden van wat veel vrouwen bijna dagelijks te horen krijgen van mannen op straat. De meeste vrouwen negeren het en lopen door, maar het naroepen op straat behoort tot seksuele intimidatie. Het zorgt ervoor dat vrouwen zich niet veilig voelen in het openbaar. Waarom doen veel mannen dit? En waarom wordt hier niks aan gedaan?

Initiatief tegen straatintimidatie

De filmpjes duiken de laatste jaren veel op. Bewijs dat vrouwen op straat lastiggevallen worden door mannen. In onder andere Amerika, Engeland en België hebben de filmpjes over eigen land geleidt tot discussies. In België heeft het zelfs tot een wetsvoorstel geleidt waardoor seksuele intimidatie verboden is geworden. In Nederland probeert actrice en econometrist Gaya Branderhorst dit ook voor elkaar te krijgen. Zij zette met een groep mannen en vrouwen het burgerinitiatief straatintimidatie.nl op. ‘’Elke vrouw die ik ken heeft wel verhalen over wat ze heeft meegemaakt op straat. Zolang er niks aan wordt gedaan blijft het genormaliseerd. Ik werd al op mijn twaalfde nageroepen. En dat werd alleen maar erger met de jaren. Het valt niet altijd onder het verbod op bedreiging of belediging en ‘’hoer’’ kan zelfs als aanduiding voor een beroep gezien worden.’’ Branderhorst vindt ook dat de mannen hierop aangesproken moeten worden. ‘’Het zijn altijd de vrouwen die iets moeten veranderen. Vrouwen moeten niet te laat alleen op straat lopen of ze moeten zich anders gaan kleden, maar dat zijn geen oplossingen. Zo neem je de vrijheid van vrouwen af. De daders moeten veranderen, niet de slachtoffers.’’

Waarom intimideren

Daders geven helaas niet altijd toe dat ze daders zijn. Geconfronteerde mannen zeggen vaak dat ze het als compliment bedoelen. Ze merken het op als een vrouw er leuk uit ziet. Socioloog Laura Nielsen zegt dat een compliment juist zacht en persoonlijk wordt gegeven, niet schreeuwend in het openbaar. ‘’Vrouwen weten meestal niet waar zo een opmerking toe leidt. Dat geeft een vernederend en beangstigend gevoel. Seksuele intimidatie op straat gaat om overschrijden van grenzen. Een aantal mannen heeft zelfs aangegeven dat het gaat om vrouwen weer op hun plek zetten. Vrouwen zijn er voor hun genot. Ook al doe je wat een man doet, je bent een blijft een vrouw. De meeste mannen weten namelijk dat vrouwen deze opmerkingen niet fijn vinden. Dat is wel aan ze te zien. Maar ondanks het feit dat er niet wordt verwacht dat vrouwen echt met ze mee gaan of op de opmerkingen in gaan, gebeurt het toch. Ook geven mannen aan dat het gaat om het bewijzen van hun mannelijkheid. Ze willen stoer doen en leuk zijn wanneer ze in een groep zijn.’’

Er zijn inmiddels al meerdere campagnes gestart om wat aan het seksuele intimidatie probleem te doen. In New York heeft de groep Feminist Apparel in samenwerking met Pussy Division er al voor gezorgd dat er werden geplaatst met berichten tegen seksuele intimidatie op straat. Daarnaast is de site StopStreetHarassment opgericht om acties en protesten te organiseren en voor verandering te zorgen.