Televisieprogramma’s, radio, tijdschriften of blogs. Met de innoverende technologie kunnen we tegenwoordig overal, altijd over alle zaken praten en discussiëren. Maar is alles wel zo bespreekbaar? Vooral over mensen die anders zijn dan andere kan nog wel eens een ‘don’t ask-don’t tell’-stempel zitten. Hoe acceptabel zijn wij over transgenders en transseksuele heden ten dage, ten opzichte van vroeger?

https://soundcloud.com/nathalievsfm/transgender-jezelf-accepteren

Media
De media speelt een rol in de verandering van het taboe tegenover transgender en transseksualiteit. Dit taboe wordt steeds meer ontkracht doordat deze onderwerpen steeds vaker in de media aan bod komen. “ Je ziet in de laatste jaren dat transgender mensen zich openlijker durven te uiten, zegt Sophie Schers, beleidsmedewerker van het transgender netwerk Nederland. “ Transgender mensen zien dat andere groepen binnen de maatschappij waar ook een taboe op rust zoals homo’s en lesbiennes, zich steeds meer uitten via de media. Dit werk aanstekelijk. Ook wordt het publiek steeds meer geïnformeerd over transgender. De afname van deze onwetendheid zorgt op zijn tijd voor meer acceptatie”.

Organisaties
Organisaties zoals TNN zijn ook een grote reden voor het veranderen van het beeld. Zij zetten zich in op vele vlakken van de maatschappij. Volgens Schers is dit een succes. “Wij mengen ons in de politieke discussie en geven ondersteuning en toelichting aan plannen van beleidsmakers. Hierdoor katalyseren wij de emancipatie. Een grote reden dat taboes steeds meer doorbroken worden ”.

Sociologisch aspect
In de loop van de afgelopen vijftig jaar is er meer acceptatie ontstaan met name op het gebied van homoseksualiteit en genderdysforie, denkt socioloog Jule. “Mensen zijn wat opener tegenwoordig op het gebied van seksualiteit hierdoor is meer positiviteit ontstaan ten opzichte van homoseksualiteit en transgenderschap. De media heeft hier zeker een rol in gespeeld. Er zijn allerlei programma’s gemaakt over deze onderwerpen. Mensen komen hierdoor in contact met beiden groepen. In sommige programma’s was heel expliciet het doel om mensen een positievere kijk op homoseksualiteit te laten vormen. Een voorbeeld is Uit de Kast van BNN. In andere programma’s werd juist weer de negatieve kant belicht. Verder zijn er ook programma’s zoals over de streep, het doel hiervan is dat iedereen bewust wordt gemaakt dat je zijn kunt wie je bent. Door deze programma’s kwamen mensen meer en meer in contact met deze onderwerpen die eerder tot een taboe behoorden. Het in contact komen zorgt ervoor dat mensen inzien dat zowel homoseksuelen als transgenders ook net als zij zijn.’’ De media speelt hier dus heel erg slim op in en is dan ook een heel handig hulpmiddel om taboes te doorbreken.

Op deze manier komen mensen, niet altijd bewust, in contact met groepen waar ze een hekel aan hebben. Homoseksualiteit en transgenderschap zijn nu meer geaccepteerd. Toch is er een duidelijk verschil tussen beiden. “ Homoseksualiteit is eigenlijk zo goed als normaal vandaag de dag. Transgenderschap daarentegen helaas nog niet. Een verklaring hiervoor is dat het niet zo heel veel aandacht heeft gekregen als homoseksualiteit in ieder geval binnen de media. Deze aandacht begint nu wel te komen er zijn steeds meer programma’s die aandacht schenken aan dit onderwerp. Het wil dus zeggen dat hoe meer mensen ergens mee in contact komen hoe positiever de houding wordt, in de meeste gevallen. Media is dus een erg handig hulpmiddel. Dus programmamakers sla je slag en ga meer aandacht besteden aan transgenderschap. Zij verdienen het ook om ‘normaal’ gevonden te worden want net zoals homoseksuelen zijn ze net zo gek, grappig en gezellig als ieder ander”, aldus socioloog Jule.

Travestiet Valerie from De Nieuwsredactie on Vimeo.