In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan niet iedereen verslaafd raken aan drugs. Je moet er gevoelig voor zijn en vaak zit het ook in je genen. Veel kun je er niet aan doen dus. Maar wat nou als je toegeeft aan deze verslaving en de drugs je leven gaan beheersen?

De één is al verslaafd na een lijntje cocaïne, en de ander krijgt nooit de drang naar meer. “Slechts tien procent van de bevolking heeft in potentie een grote kans om verslaafd te raken”, vertelt Jolande Bastiaans, hoofdredacteur van magazine LEF (magazine voor verslaafden). Veel jongeren slikken zo nu en dan een pilletje op een feestje of een festival. Maar wanneer ben je nou eigenlijk verslaafd? “Het moment dat je niet meer kunt functioneren zonder de drug. Je bent afhankelijk van het middel. Het kan je leven gaan beheersen. Alles wat je doet gaat onder invloed van dit middel”, legt Jolande uit.

Dertig jaar coke verslaafd from De Nieuwsredactie on Vimeo.

De oorzaken van een verslaving worden nog steeds onderzocht. “We weten nu dat het een deels genetisch bepaalde ziekte is, die zichtbaar zijn als hersenafwijkingen. Er zijn ook sociale factoren die meespelen. Als je ouders veel drinken bijvoorbeeld. Of een hele slechte jeugd en verkeerde vrienden”, vertelt Jolande. Misschien ben je wel een ‘sociaal gebruiker’. Een pilletje op een feestje of een jointje tijdens een avond met vrienden. Je zou niet denken dat dit gevaarlijk is.

“Voor veel mensen is het dat ook niet, maar voor een kleine groep kan dit het begin zijn van een verslaving. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Je lichaam raakt gewend aan de middelen die je jezelf toedient. En als je hiermee stopt of mindert, gaat je lichaam protesteren”, legt Jolande uit.

Behandeling
Het moment dat je iets aan je verslaving wil doen kun je in behandeling gaan. “Er zijn diverse methoden. Wij zijn van mening dat wanneer een verslaving een biologische aandoening is, je die het best kunt behandelen met biologische behandelmethoden. Het is dan ook bewezen dat je de verslavingskans kunt verminderen als je vroeg begint met behandelen met Ritalin”, zegt Jolande.

Kliniek
Maar een verslaafde blijft een verslaafde. Je lichaam zal altijd gevoelig blijven voor de drug waaraan je verslaafd bent. “Bij ons in de kliniek zitten mensen met een verslaving aan cocaïne, heroïne, maar ook een verslaving aan seks en eten. Het is heel divers. We behandelen deze mensen door veel gesprekken te voeren, oefeningen te doen en de grens op te zoeken”, zegt Saskia van Verslavingszorg Noord-Nederland.

Saskia ziet het ook als een ziekte. “Verslaving zit in de genen. Je hebt het of je hebt het niet. Aangezien je er dus niks aan kunt doen dat je deze genen hebt, kun je een verslaving ook moeilijk voorkomen. Een ziekte zou je het dus wel kunnen noemen. Met de juiste zorg en hulp kun je dit echter wel behandelen en zo beperkt mogelijk houden.”