Het werd voor PSV een legendarische zondagmiddag. Het is vijf jaar geleden dat zij Feyenoord met 10-0 versloegen. De 12e Man, supportersvereniging van de Eindhovenaren, is aanwezig bij iedere wedstrijd van hun club. Dus ook bij die historische dag in 2010. Voorzitter Harrie Timmermans vertelt over hoe zij de wedstrijd beleefden en wat de gevolgen ervan waren.

De gehele supportersvereniging van PSV was aanwezig in het Philips Stadion tijdens de tienklapper. Zo ook Timmermans. “Feyenoord zat destijds al in een dipje en de verwachting was wel dat we zouden gaan winnen, maar dat het zo gek zou worden hadden we natuurlijk niet kunnen bedenken”, zegt Timmermans. “Jonathan Reis was in vorm en scoorde ook de eerste goal met een prachtig afstandsschot.”

Bij rust stond het ‘maar’ 2-0 en leek het er absoluut niet op dat de dubbele cijfers gehaald zouden worden. Op dat moment stond de stadionclub al met een man minder op het veld, doordat Kelvin Leerdam tweemaal geel kreeg. “In de tweede helft vloog werkelijk elke bal op goal erin. Dan voel je wel dat het een historisch hoge uitslag kan worden. Maar het heeft ook te maken met de rode kaart van Leerdam dat het zo lekker ging lopen, omdat PSV toen een man meer had.”

Samenvatting PSV-Feyenoord (Beelden: NOS)

Analytici

Enkele analisten zeiden na de overwinning van PSV dat de uitslag te hoog zou zijn met het oog op de rest van het seizoen. Door de afslachting van de Rotterdammers zouden ze revanchegevoelens gekregen hebben en de ploeg van Fred Rutten willen verslaan in de confrontatie in De Kuip. “Ik had wel het gevoel dat het genoeg was bij 6-0. Ergens zit er ook een grens aan het vernederen van een tegenstander. Feyenoord is een grote club en je bent wel tegenstanders van elkaar, maar dit gaat misschien wat te ver”, zegt de PSV-aanhanger. Namens de NOS deed commentator Jeroen Elshoff verslag van de wedstrijd en was journalist Jan Dirk Stouten aanwezig voor RTV Rijnmond. “Het gedrag van Feyenoord-trainer Mario Been na de wedstrijd vond ik erg sterk. Hij bleef met de borst vooruit aan de zijlijn staan en gaf daarmee aan dat ze als één team de vernedering verwerkten”, aldus Stouten. [soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/229704875″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /] Uiteindelijk is het voor de supporters van PSV een overwinning met nare gevolgen. “Als we het over konden doen, dan zou ik het graag anders zien. 9-0 was ook genoeg geweest, die tiende had voor mij niet gehoeven. Sommigen zeggen dat het er nog meer hadden mogen zijn, maar achteraf is het niet slim.” Voor Timmermans behoort de historische zege niet tot de mooiste overwinningen die hij heeft meegemaakt bij zijn club. “Absoluut niet de mooiste overwinning ooit. Hij staat niet eens in de top tien. Het is een overwinning met een bittere nasmaak, omdat we geen kampioen werden”, zegt het bestuurslid.

Kampioenschap verspeeld

Ondanks dat het er soms hard aan toe kan gaan tussen supportersverenigingen in de voetbalwereld, vond Timmermans dat deze vernedering van hun rivaal toch iets te ver ging. “Het is wel Feyenoord waar je tegen speelt. Je hebt een soort sportieve band tegenover elkaar. Je speelt al twee keer tegen elkaar in de competitie en de manier waarop wij wonnen, met zo’n groot krachtsverschil, is vernederend voor zo’n grote club.”  

PSV verliest een halfjaar later met 3-1 van Feyenoord. “We speelden tegen een getergd Feyenoord. Als we die wedstrijd gewonnen hadden, dan hadden we een grote slag geslagen op weg naar het kampioenschap”, vertelt Timmermans. “Ik had vrij snel het gevoel na die overwinning dat we ze nog nodig hadden voor de rest van het seizoen. Dat is de prijs die we betaalden voor de 10-0.”

Onder anderen Wilfred Bouma en Danny Koevermans stonden op het veld namens PSV. Ook zij lieten merken dat ze de wedstrijd met dubbele gevoelens ervaarden.

PSV – Feyenoord from Bart van der Wijst on Vimeo.