In Amerika is het al vrij normaal: een bekend persoon die de politiek ingaat. Ronald Reagan en Arnold Schwarzenegger gaven ooit al een deel van hun carrière op om hun ambities binnen de politiek waar te maken.  En ook filmster Will Smith heeft aangegeven om in de nabije toekomst de politiek in te willen.

In Nederland gaan er weinig BN’ers de politiek in. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries deed een aantal jaar geleden een poging met zijn eigen politieke partij, maar redde het niet. Voormalig advocaat Bram Moszkowicz probeert zich dit jaar, als lijsttrekker van VoorNederland, ook in de politieke wereld te nestelen. Er zijn er maar weinig die ook daadwerkelijk kunnen blijven.

Wat heb je nodig?

Politicus word je niet zomaar. Er zijn een aantal dingen je goed moet kunnen mocht je het ver willen schoppen in de politiek. Volgens Sarah de Lange, universitair docent politieke wetenschappen aan de UvA, is een eigen identiteit het belangrijkste. ‘’Mensen moeten op een lange lijst met namen juist de jouwe eruit kiezen.’’ De docente gaf ook aan dat je daarnaast goed moet doorhebben wat er zich allemaal in de samenleving afspeelt en moet kunnen denken in oplossingen. Een politicus moet betrouwbaar en verantwoordelijk zijn.

Wat zijn de gevaren?

‘’Tegenwoordig zijn gezichten bijna belangrijker dan het verhaal dat erbij hoort.’’ Volgens de Lange zijn er nog teveel mensen die stemmen op de persoon die ze mogen, in plaats van op het idee dat ze steunen. Dit kan volgens haar ook zeker misgaan wanneer bekende Nederlanders zich met de politiek gaan bemoeien. De bevolking zou dan nog meer gaan letten op wie ze wel en niet leuk vinden omdat ze dat al gewend zijn te doen als ze televisie kijken.

Wie zouden het wel kunnen?

Na een korte vragenronde aan studenten van het Fontys Hogeschool voor Journalistiek kwamen al snel een aantal namen naar voren. Zo werden Humberto Tan en Marco Borsato door meerdere studenten genoemd. Dit was voornamelijk omdat ze eerlijk overkwamen. Op namen als Richard Krajicek en Joris Luiendijk werd ook positief gereageerd. Aan de vrouwelijke kant kwamen Carice van Houten en Dionne de Graaff in aanmerking. Bekende Nederlanders als Gordon en Dave Roelvink kunnen beter wegblijven omdat ze als onbetrouwbaar gezien werden.