“HEMA wil geen platform zijn voor een discussie over Zwarte Piet en wij gaan hier dan ook niet meer op in,” dat zei HEMA in haar statement op Facebook nadat er ophef ontstond over de nieuwe helpers van de Sint. Meerdere jongeren geven over dit statement en over de verandering van HEMA’s Zwarte Piet hun mening.

Anela: “Ik vind dat HEMA duidelijker moet aangeven waarom ze het uiterlijk van hun Pieten veranderd hebben, zodat ze dergelijke vragen op hun Facebookpagina kunnen voorkomen. Nu is het een beetje hypocriet van ze om mensen te vragen om niet te discussiëren over de verandering op hun Facebookpagina. Verder vind ik het onnodig dat HEMA het uiterlijk van hun Zwarte Piet veranderd heeft, omdat het Sinterklaasfeest mét een zwarte Zwarte Piet nou eenmaal traditie is. Hij is een leuk figuur dat bij het feest hoort, een kindervriend, dus waarom zou je dat veranderen?”

JongensJester (rechts): “Ik begrijp wel dat HEMA dit statement gemaakt heeft, aangezien HEMA als bedrijf los staat van de hele zwartepietendiscussie. Daarin ben ik het dus met ze eens. Ook ben ik het ze eens als het gaat om het uiterlijk van hun Zwarte Piet, ik begrijp heel goed dat ze dit veranderd hebben. Dat hoort gewoon bij de tijd.”

Pepijn (links): “Ik ben het met Jester eens als het gaat om het statement dat HEMA gemaakt heeft. Ik vind  ook dat mensen de Facebookpagina van HEMA niet als platform moeten gebruiken. Over het uiterlijk van hun Zwarte Piet heb ik echter geen mening. Ik weet echt niet of het verstandig is geweest of niet.”

Isa (links) & NoortjIMG_3203e (rechts): “Wij vinden dat HEMA niet kan zeggen dat hun Facebook geen platform is voor ruzie, want Facebook is in het algemeen een platform voor ruzie. Tegenwoordig staan er onder elke post op Facebook duizenden, tienduizenden reacties van mensen. Op degene die de post heeft geplaatst of op elkaars reacties. HEMA had dit kunnen verwachten doordat ze het uiterlijk van hun Zwarte Piet veranderden. We begrijpen wel dat HEMA het uiterlijk van hun Piet veranderd heeft, aangezien het een compensatie is voor alle mensen. Sommige mensen willen dat Zwarte Piet blijft en sommige mensen willen dat hij (gedeeltelijk) verdwijnt. Op deze manier – een Piet met zwarte strepen in zijn gezicht – is HEMA beide kanten
tegemoet gekomen. Verder vinden wij dat mensen die onderwerp nou maar eens met rust moeten laten, want Sinterklaas is en blijft een feest voor kinderen.”

Knipsel