Sinaasappelsap is slechter dan cola als we Linda de Mol moeten geloven.  In één liter cola zitten namelijk veertig suikerklontjes en van teveel brood eten word je snel dik. Het is tegenwoordig een trend om ons bewust te maken van alles wat we vooral niet mogen eten. Sinds deze week is daar ook aan toegevoegd dat roodvlees kankerverwekkend is. Veel van deze producten zijn ook in schoolkantines te vinden. Een zorgwekkende situatie dus als we deze verontrustende beweringen moeten geloven.

Progressie

Gelukkig zit er schot in de zaak, zeker wat middelbare scholen en MBO-scholen betreft. Sinds 2013 werkt het voedingscentrum van de GGD door middel van een ondersteuningsprogramma aan een project om gezondere schoolkantines te realiseren. Daarvoor hebben ze concrete handvatten samengesteld om de leerlingen een zo gezond mogelijke maaltijd voor te schotelen. In totaal zijn er 1.300 scholen die meedoen aan het programma. Daarvan hebben deze week 350 scholen een zogenaamde ‘Schoolkantine Schaal’ ontvangen.

 

Hogerop

Goed dat het MBO en middelbare scholen aan de regelgeving van de GDD worden onderworpen. Ook binnen het hoger onderwijs wordt er goed opgelet. Sodexo-medewerkster Ilse van Dijk meldt dat alles wat zij serveren op Fontys Hogeschool afhankelijk is van wat er van hogerhand wordt besloten. ‘’We zijn géén paniekzaaiers. Net als alle ophef rondom dat vlees kankerverwekkend is, is het niet zo dat wij hier in deze kantine meteen alleen nog broodjes gezond zonder ham uitserveren.’’   Bij het restaurant van de Tilburgse Universiteit gaat men uit van een soortgelijke mentaliteit. Géén paniek als het niet hoeft. Wel vinden de mensen bij de catering van Sodexo het belangrijk dat er voldoende gevarieerd wordt. De ene week staat er andijviestamppot op het menu en de andere week is er ruimte voor patat met een kroket. Binnenkort verdwijnt de frituurpan uit de keuken. Gezonde voeding staat ook op de hogeschool voorop.

 

Verschillen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat hoger opgeleiden langer leven en gezonder eten.  Onder de mannen ligt de gemiddelde leeftijd rond de 79 jaar en de dames worden gemiddeld 84 jaar oud. Bij lager opgeleiden ligt dat gemiddelde rond de 72 jaar bij de mannen en 78 jaar onder de vrouwen.

 

Levenslust

Een voorbeeld van iemand die er in alle opzichten een gezonde leefstijl op na houdt is de 21-jarige Thijs Kroezen, student journalistiek aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.  Vanaf de dag dat hij te horen kreeg dat er voor de vijfde keer kanker bij hem was geconstateerd liep hij iedere dag 3,5 kilometer hard. Op die manier kon hij met een goede conditie de operatie in gaan. Op de dag voor zijn operatie organiseerde Kroezen een loop voor iedereen die steun wilde betuigen. In totaal liepen er 250 mensen mee. Ondanks deze topprestatie blijft hij erg nuchter onder de situatie. Zo zegt hij: ‘’Ik versla de kanker niet per se. Het is dat die arts kan opereren. Ik denk dat mensen kracht halen uit de manier waarop ik met de ziekte omga.’’ Zijn lichaam mag dan ziek zijn, aan de leefstijl van Thijs en zijn doorzettingsvermogen kunnen mensen, hoog of lager opgeleid, een voorbeeld nemen.