De film Er ist wieder da is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven- door Timur Vermes gepubliceerd in 2012. Het boek sloeg goed aan en aan het eind van het jaar waren er 1.4 miljoen exemplaren verkocht. Vandaar dat David Wnendt besloot het boek te verfilmen, deze ging op 25 oktober 2015 in première in Nederland. Namens Nieuwsredactie.net bezocht ik de film, sprak met de Euroscoop en trok ik mijn eigen conclusies.

Humoristische Hitler

In de film speelt de Duitse acteur Oliver Masucci de rol van Hitler. De mensen die verder in de film voorkomen zijn ‘gewone’ mensen, dus geen acteurs. In het verhaal ontwaakt de dictator in een bos, hij heeft geen idee wat hem overkomen is en denkt dat alle uitvindingen tot nu toe gedaan zijn door de Nazi’s. Mensen op straat kijken verbaasd op als ze Hitler voorbij zien lopen maar kunnen er daarna wel om lachen. Ze maken zelfs graag selfies met hem. Het typetje raakt zo populair dat hij zelfs bij een aantal talk- en spelshows wordt uitgenodigd. Vragen die hem worden gesteld over Joden beantwoord hij zo oppervlakkig mogelijk.

De film in Nederland

Voor aanvang van de première is er in Nederland niet zoveel reclame gemaakt voor de film als in Duitsland. Daarom verwacht de Euroscoop in Tilburg dat er in Nederland veel minder mensen de film gaan bezoeken dan in Duitsland.  Ondanks deze verwachting werd de première door ongeveer 250 mensen bezocht. Dit is meer dan dat de Euroscoop aanvankelijk verwacht en gehoopt had.

Opinie in Nederland

Het boek en de film werden in Duitsland verrassend positief ontvangen, maar is dat in Nederland ook zo? Volgens entoen.nu, een website die zich richt op geschiedenis, wordt het bij de Nederlandse jongeren met gelach ontvangen. Bij de Nederlandse ouderen zal dit toch anders zijn. “Het zal bij deze doelgroep in het verkeerde keelgat kunnen schieten”, aldus entoen.nu.

Wat vind ik?

Ik zelf denk dat ouderen in Nederland zullen meer afkeer hebben voor iemand die hen zo veel pijn heeft gedaan, ook omdat het nog een gevoelig onderwerp is waar ze zelf nog dicht bij staan. Voor jongeren is dit natuurlijk alweer veel te lang geleden. Al met al raad ik de film ten zeerste aan, zeker als je een interesse hebt in geschiedenis. De film bevat ook nog eens een goede dosis humor, dit maakt het zelfs voor de mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn in geschiedenis een leuke beleving. Het enige waar ik een beetje van baal is dat Hitler moet wennen aan een nieuw tijdperk, maar dat zijn personage zich hier niet op aanpast, hij blijft eigenlijk gewoon een oppervlakkig karikatuur. Meer negatieve punten heb ik niet, dus daarom kan ik de film alleen maar aanraden. En niet alleen bij geschiedenis liefhebbers, maar bij iedereen.