Gisteren verloor het Nederlandse curlingviertal van Nederland met 10-6 van Zwitserland op het Europees kampioenschap curling. Dankzij die nederlaag is het wereldkampioenschap van 2016 ver weg voor de curlingmannen. Desondanks zegt Bea Miltenburg, voorzitster van de curlingclub Tilburg, dat de belangstelling voor de sport ‘min of meer aan de situatie en aan de media-aandacht ligt.’

Voordat donderdagavond de open avond van de Tilburgse curlingclub zou plaatsvinden, zei Miltenburg al geen grote drukte te verwachten. “Waarschijnlijk komen er tien á vijftien mensen op af,” zegt ze. “Dan is het contrast groot met vorig jaar, toen er zo rond de 70 man aanwezig waren op de open avond.” De curlingclub plant haar kijkavondjes nauwkeurig. “Dat er zoveel mensen waren toen, was zeker geen toeval. Op dat moment waren de Olympische Winterspelen aan de gang in Sotsji. Dat was inderdaad expres zo gepland. De sport komt dan veel op televisie en dan zijn er toch mensen die geïnteresseerd raken in curling.”

Petanque, maar dan op ijs
Curling is een sport die lijkt op petanque, ook wel jeux de boules genoemd. Echter wordt curling op ijs gespeeld. Een curlingteam bestaat uit vier spelers waarvan er drie met een bezem een steen van de ene kant van het langwerpige veld naar de andere kant vegen. De andere speler staat achter het huis (de grote cirkel op het ijs waar de steen in moet worden geveegd). Om de beurt mogen de twee teams proberen om in totaal acht stenen (twee per speler) in het huis te krijgen. Het team wiens
steen (of stenen) vervolgens het dichtste bij het midden van de cirkel ligt, krijgt de punten. Dit doen de teams zo tien keer. Zo’n ‘leg’ wordt een end genoemd. Wie dan de meeste punten heeft, wint. Mochten overigens beide teams de steen niet tot in het huis krijgen, dan krijgen ze beiden geen punten.

“Curling is in Nederland geen bekende sport,” zegt Miltenburg. “De Nederlandse Curlingbond kent slechts zo’n 150 leden, en de Nederlandse curlingspelers die meedoen aan de grotere toernooien zijn allen semi-professioneel. Ze hebben eigenlijk altijd wel een andere baan erbij. Maar 150 leden is niet een getal wat we in Nederland gewend zijn als we kijken naar voetbal- of hockeybonden. Wij hebben ook maar vier verenigingen in heel Nederland en vier locaties waar curling gespeeld wordt en van die vier is alleen in Zoetermeer de ondergrond juist. Het ijs hoort namelijk helemaal vlak te zijn en in Tilburg wordt er bijvoorbeeld ook geschaatst. Dat zorgt ervoor dat er krassen in het ijs komen, waardoor de steen geen natuurlijke baan zou kunnen maken. In Zoetermeer is de enige curlingbaan waar dus echt alléén gecurld wordt.

Geen onnodige nederlaag
Al met al was de nederlaag voor het Nederlandse team niet onnodig, vindt Miltenburg. “Ze hebben veel risico’s genomen, maar dat moet altijd in deze sport. Het was wel een hele slechte wedstrijd.”
“Maar,” stelt ze ook, “Met het geringe aantal leden hier in Nederland kunnen we eigenlijk heel tevreden zijn dat we daaruit nog vier zulke goede spelers kunnen halen.”