De gemeente Tilburg heeft aangekondigd dat de politie preventief zal gaan fouilleren in de binnenstad. De reden voor deze maatregel is dat het aantal personen die in bezit zijn van een wapen stijgt. Het gebied waar gefouilleerd zal worden ligt tussen de Oude Markt en de Heuvel.

Ondanks er vaker sprake is van wapenbezit, is er vooralsnog geen stijging te zien in het aantal incidenten waarbij wapens worden gebruikt. Daarnaast gaf de gemeente Tilburg aan dat de nieuwe maatregelen niets te maken hebben met de recente aanslagen in Parijs.  Deze staan los van het anti-terreurbeleid dat in Nederland wordt gehandhaafd. Verder zal er geen onderscheid gemaakt worden tussen winkelend publiek, bewoners en bezoekers van de binnenstad. Ook is er aangegeven dat tegenwerken bij het doorzoeken van kleding kan leiden tot arrestaties.

De gemeente Tilburg wilde niet zeggen rond welke uren de nieuwe maatregel van kracht is. De officier van justitie zal uiteindelijk beslissen over op welke tijdstippen er wordt gefouilleerd. Voor deze acties zullen extra politiemensen moeten worden ingezet, dit zullen er slechts enkele meer zijn dan normaalgesproken.

Alex Scheinders van café De Boekanier zegt hier over: “Ik heb zelf nog geen incidenten meegemaakt waar wapens bij betrokken zijn. Wij hebben zelf niets gemerkt van de stijging van wapenbezit. Wel zijn wij over dit feit ingelicht door de politie. Uiteraard juichen wij het preventief fouilleren op wapenbezit toe”.