Het Britse Lagerhuis sprak woensdag over stemrecht voor zestienjarigen. Jongeren en politieke jongerenpartijen in Nederland vinden dat jongeren meer betrokken moeten worden bij de politiek. De meningen van jongerenpartijen over het verlagen van de leeftijd lopen uiteen.

Voorstanders
Jongerenpartijen Dwars (GroenLinks) en Jonge Democraten (D66) zouden het een goed idee vinden dat jongeren al mogen stemmen op hun zestiende. ‘Als jongeren zouden mogen stemmen, gaan ze veel beter nadenken over de politiek. Ik merk dat jongeren vaak ondervertegenwoordigd zijn. Door hun eigen stem uit te brengen wordt er denk ik beter naar hen geluisterd.’ aldus Lyle Muns, voorzitter van Dwars. Eline van de Jonge Democraten vult hierbij aan dat het belangrijk is dat politiek meer bespreekbaar wordt op school: ‘Alleen maatschappijleer is niet genoeg. Jongeren moeten bijvoorbeeld ook meer actief discussiëren over onderwerpen die op de politieke agenda staan. Ze moeten weten welke partij bij hen past.’

Tegengeluid
‘Wij horen nooit van minderjarigen dat zij graag willen stemmen. Het is goed dat jongeren betrokken worden in de politieke besluitvorming, maar om te stemmen moet je volgens de wet volwassen zijn. Als je achttien bent dus.’ zegt Jan Willem Kranendonk, voorzitter van de SGP Jongeren. De jongerenpartijen SGP Jongeren (SGP) en Rood (SP) zijn beiden tegen. Zij vinden dat jongeren nog niet hoeven te stemmen. Beiden partijen geven dezelfde argumenten. Daarnaast vertelt Kranendonk dat veel jongeren zich nog helemaal niet zo met de politiek bezighouden.

Jongeren
De Nieuwsredactie ging kijken op het ROC Tilburg of minderjarige studenten zouden stemmen als dat mocht. Veel geven wel aan dat ze graag meer informatie willen krijgen over bepaalde politieke partijen, omdat ze niet goed weten waar welke partij voor staat.