De boete voor zwart reizen met het openbaar vervoer gaat per 1 april 2015 – nee, dit is geen grap – van 35 euro naar 50 euro. De verhoging moet zwartrijden onaantrekkelijker maken.

De staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma en de vervoerders kwamen afgelopen donderdag overeen tot de hoogte van de boete. Aanvankelijk lag er een plan op tafel om het bedrag op te schroeven tot 70 euro. Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) zei dat ze uiteindelijk gekozen hebben om de boete te verhogen tot 50 euro, omdat dit bedrag in verhouding ligt met ritprijzen door heel Nederland. Bij 70 euro zou dit niet meer in verhouding staan.

“Het besluit om het bedrag van de boete is genomen door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de vervoerders. Dit bedrag is in gezamenlijk overleg vastgesteld,” reageerde de woordvoerster van Arriva. “Studenten horen vaak niet bij de groep zwartrijders, omdat zij gebruik kunnen maken van het gratis studenten OV. Verder zien wij vaak dat er een verband is tussen personen die agressief gedrag vertonen wanneer zij zwartrijden.”

Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) zegt: “Reizigers die gebruik maken van een vooruitbetaald reisproduct komt NOVB tegemoet met een coulanceregeling als ze zijn vergeten in te checken.” De coulanceregeling geldt voor de volgende vooraf afgekochte reisrechten: OV-jaarabonnement/OV-vrij, NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij gedurende de weekenddagen, studentenreisproduct, netabonnement en Kids Vrij. NS verleent onbeperkt coulance en de overige vervoerders verlenen maximaal drie keer per jaar coulance. Voorop staat dat het in- en uitchecken voor vervoerders cruciaal is om de dienstverlening te verbeteren.