‘We kriehen Sturm!’ werd gisteren uitgeroepen. Dat betekent dat zondag 6 december het NK Tegenwindfietsen plaatsvindt op de Oosterschelderkering in Zeeland. ‘De belangrijkste reden waarom mensen meedoen aan het NK Tegenwindfietsen is omdat het kan’, aldus Robrecht Stoekenbroek, organisator van het evenement.

Daar bedoelt hij mee dat mensen het leuk vinden om gekke dingen te doen. ´Mensen duiken op nieuwjaarsdag ook de zee in, gewoon omdat ze het leuk vinden om te doen´, vertelt Stoekenbroek. Daarnaast doen mensen volgens hem mee om de wind te verslaan. ´Veel mensen hebben frustraties uit hun jeugd, omdat ze altijd tegen de wind in moesten fietsen. Met dit evenement geven wij ze de kans om de wind te baas te zijn.’ Ten slotte vindt het evenement, volgens Stoekenbroek, op de mooiste plek van Nederland plaats.

Beperkt aantal deelnemers
Er mogen 250 mensen meedoen aan dit NK. Ze hebben drie uur de tijd om de finish te halen. ‘De wind kan snel van richting veranderen. Alle deelnemers hebben recht op dezelfde omstandigheden, zo blijft het eerlijk.’ Daarnaast hebben de organisatoren geen breed budget. Om het toch een mooi evenement te maken, hebben ze ervoor gekozen maar 250 kaarten te verkopen.

Zwaarder dan verwacht
Iedereen mag meedoen aan het evenement. ‘Van jong tot oud en van professionals tot sensatiezoekers, ze doen allemaal mee’, aldus Stoekenbroek. Deelnemers ervaren het NK Tegenwindfietsen als moeilijker dan verwacht. ‘Vorig jaar deed de winnaar er achttien minuten over om de finish te halen. De rit is 8,5 kilometer lang, dus hij heeft de hele rit gesprint. De meeste mensen doen er ongeveer een half uur over.’ Daarnaast rijden de deelnemers niet op een racefiets, maar op een normale fiets. Stoekenbroek: ‘Dat doen we, omdat we het zo oer-Hollands mogelijk willen houden.’

Fit
‘Zorg ervoor dat je fit bent,’ zegt Stoekenbroek. ‘Fiets rond en ga alle straatjes in waar je tegen de wind in moet fietsen.’ En nog een laatste kledingtip: ‘Als je voor de winst gaat, trek dan aerodynamische kleding aan. Doe je mee omdat je het leuk vindt, trek dan iets leuks aan. Er worden namelijk heel veel foto’s gemaakt.’ De kaarten voor de individuele tijdrit zijn uitverkocht, maar inschrijven voor de ploegentijdrit kan nog wel. Hiervoor betaal je met de hele ploeg €99,-.