Echt véél veiliger, roept de Vaco, de brancheorganisatie van bandenboeren over de winterband. De jaarlijks terugkomende discussie over of winterbanden echt nodig zijn of dat het geldklopperij is, is ook dit jaar weer van start gegaan.

De vraag of winterbanden echt nodig zijn, is een vraag die elk jaar terugkeert in de Nederlandse samenleving. Sommige mensen vinden van wel, anderen vinden dat zomerbanden ook prima kunnen werken in de winterperiode. “Winterbanden zijn geen noodzaak, maar het is zeker veiligheid verhogend,” aldus Marc Bresser, eigenaar van Vakgarage Tilburg BV., “Bij weersomstandigheden als regen en wind zijn winterbanden niet per se nodig, maar bij sneeuw is het zeker een must.” Winterbanden schudden de sneeuw die ze opvangen direct weer af, maar aan de zomerbanden blijft het plakken, waardoor je minder grip hebt op de weg en een langere remweg hebt. “Uiteindelijk is het gewoon veel veiliger om winterbanden onder je auto te laten zitten, zo kun je ook veiliger anticiperen op onverwachte situaties in het verkeer.”

“Tegenwoordig zijn winterbanden te commercieel geworden,” vindt Bresser. “Grote bedrijven maken ontzettend veel reclame erover.” Nog voordat het seizoen begonnen is, hoor je al reclamespotjes voor winterbanden van verschillende bedrijven op de radio of zie je ze op tv. “Dan kan ik wel begrijpen dat mensen denken dat winterbanden geldklopperij is. Wij zelf plaatsen een advertentie in een regionaal krantje en verder wordt er veel mond-op-mond reclame gedaan. Daardoor hebben we toch in de loop der jaren een vaste klantenkring opgebouwd.”

“Wij verkopen verschillende soorten winterbanden. Waar we dan vooral naar kijken, is dat de prijs en kwaliteit met elkaar in verhouding staan,” legt Bresser uit. “Er zijn klanten die banden willen van een bepaald A-merk en dan betaal je natuurlijk een hoger bedrag, maar dit betekent niet dat deze banden beter zijn dan goedkopere banden.” Met een set banden kun je ongeveer 20.000 tot 25.000 kilometer rijden. “Wij verkopen ook lowbudget banden, voor gezinnen die het minder breed hebben of studenten die weinig geld hebben om uit te geven.”

Wil je komende winter met de auto op wintersport en gebruik je de auto verder niet in winterse omstandigheden, dan zou je kunnen overwegen om winterbanden te huren. De zomerbanden worden door een garage of bandenservicebedrijf gedemonteerd en vervangen door passende winterbanden. Na de huurperiode worden de banden dan weer omgewisseld. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook nog de 4-seizoenenbanden, dit is een compromis tussen een zomer- en een winterband. In de winter kun je ze in Nederland wel inzetten, maar voor de wintersport in de bergen zijn ze niet geschikt. Echter vier 4-seizoenenbanden werden in 2014 getest door de ANWB en kwamen hieruit met een eindbeoordeling matig tot slecht.

Winterbanden Europa