Durf jij anders te denken en waardevol te zijn? Deze vraag stond centraal tijdens het Denk Groter Debat met radio-dj Giel Beelen dat donderdag 3 december plaatsvond in het Muziekgebouw in Eindhoven. Het debat werd georganiseerd door Fontys Hogescholen en werd bezocht door zo’n 250 studenten.

Giel Beelen kwam onder luid gejuich, erg relaxt en al snapchattend de zaal binnen. Op de eerste vraag wie hem groter liet denken, kwam er een onverwacht antwoord. Geen popicoon of andere grootheid maar gewoon zijn beste vriend Jochem. “Omdat hij mij een spiegel voorhoudt en mij nog meer ‘out of the box’ laat denken.”

Als je het wil zijn, dan ben je het al.”

Het radio maken zat er al van kinds af aan in. “Als 10-jarig jochie was ik in m’n kamertje Radio Dekker aan het maken, omdat ik aan de Dekkerstraat woonde”. In de vakantieperiodes was het helemaal feest voor Giel. Dan maakte hij vaak marathonuitzendingen  voor zichzelf, zonder publiek. Tussen 6 en 7 uur ’s avonds stond er altijd een mix op, omdat het dan etenstijd was. Nog altijd is radio maken zijn passie en probeert hij anderen ook te stimuleren om hun droom achterna te gaan. Op de vraag wat een huidige student moet doen om radio-dj te worden, antwoordde Giel: “Gewoon doen, ga bij de lokale omroep werken en dan komt het vanzelf wel. Als je het wil zijn, dan ben je het al.”

Uit eerdere optredens kwam al naar voren dat Giel Beelen helemaal weg is van varkens en daarom ook ambassadeur is van ‘Het beloofde Varkensland.’ Met veel passie vertelt hij over zijn ambassadeurschap, maar er komt vooral naar voren dat hij niet te beroerd is om z’n handen uit de mouwen te steken. “Ik sta liever een varkensstal uit te mesten dan dat alleen mijn hoofd gebruikt wordt voor een campagne.

“Ik sta liever een varkensstal uit te mesten dan dat alleen mijn hoofd gebruikt wordt voor een campagne.”

Dat hij zich graag inzet voor anderen, blijkt wel uit het feit dat Giel Beelen zich sinds de oprichting in 2004, voor de 9e keer laat opsluiten in het Glazen Huis om geld op te halen voor 3FM Serious Request. Volgens Giel is het radio maken tijdens Serious Request de mooiste radio van de wereld omdat het een uitdaging is. Je weet niet wat er komt, het wordt georganiseerd om mensen te helpen en het is heel mooi om het samen met het publiek te doen. Over het Glazen Huis kan Giel Beelen uren vertellen, na een filmpje van Giel z’n hoogte- en dieptepunten in het Glazen Huis van de afgelopen jaren, breekt er direct een glimlach door op zijn gezicht. Het plezier en de passie stralen ervan af. Giel is zelfs zo op zijn gemak dat hij eerlijk antwoord geeft op de vraag van gespreksleider Marcel van Herpen of er nog iets is wat nog niemand weet. “Johnny de Mol kwam een keer langs met een flesje water. Dus ik dacht, Johnny en water, het zal wel. Hij reikte een flesje aan en als je dagen niks gegeten hebt, komt zo’n wodkaatje toch wel aan. Ik flikkerde bijna om. Maar dat vertel je natuurlijk niet op de radio.”

Sinds kort richt Giel zich sinds kort op het vloggen, wat aangeeft dat hij meer kan dan alleen radio maken. Elke dinsdag voor 12:12 verschijnt er een vlog van Giels hand. Wij als publiek kregen de primeur voor zijn eerstvolgende vlog; een vlog over Draw My Life. Giel heeft altijd zijn videocamera bij de hand en besloot spontaan om alvast zijn optreden tijdens het Denk Groter Debat vast te leggen voor z’n volgende vlog. Het publiek reageerde enthousiast en zijn komende vlog zal dan ook wel veel views opleveren.

Dat Giel gewoon helemaal zichzelf is komt ook naar voren in z’n taalgebruik: van het woord ‘U’   wil hij niks weten en ‘nestor is een kutwoord’.

Maar het zijn niet alleen de grappige dingen die Beelen deelt met zijn publiek, hij toont ook zijn emoties. Als er een filmpje wordt getoond over 3FM-dj Paul Rabbering en zijn bezoek aan oorlogsgebied Syrië, is Beelen zichtbaar geraakt. Hij heeft dan ook veel bewondering voor zijn collega en vraagt zich af of hij zelf in staat is om een oorlogsgebied te bezoeken. Het filmpje kwam ook binnen bij de studenten en docenten in de zaal. Je ziet het publiek nadenken over de woorden van Paul die in het filmpje zegt : “Als je tijdens  een college denkt dat je zoveel andere leuke dingen kan doen in plaats van het volgen van dat college, besef dan wat voor luxe het is dat je naar school kan én mag. Giel sluit zich hier helemaal bij aan en je merkt door de stilte in de zaal dat het publiek stof heeft om over na te denken.

Om de aanslagen in Parijs van 2,5 weken geleden kon men natuurlijk niet heen. Er kwam dan ook een vraag over vanuit het publiek van een studente die zich afvroeg wat voor effect de aanslagen in Parijs hebben op het veiligheidsgevoel van Giel tijdens het Glazen Huis in Heerlen, over 2 weken. Hij geeft daar kort en zeer krachtig antwoord op: “Parijs is geen remmende factor voor mij tijdens het aankomende Glazen Huis. Natuurlijk, het raakt me maar de angst regeert niet. Ik word eerder kwaad en strijdvaardig. Het leven moet doorgaan, en we moeten er niet aan toegeven.”

Ooit heeft Giel gezegd dat hij niet ouder zou worden dan 28. Inmiddels is hij 38 en nog steeds springlevend. Hij leeft dus in z’n reservetijd maar vindt dat ook een zegen. “Ik heb geen lijstje met dingen die ik nog zou willen doen, als ik hier straks word overreden door een bus kan ik in ieder geval zeggen dat ik heb gedaan wat ik zou willen doen. Niet dat ik geen passies meer heb, maar je moet leven alsof het iedere dag afgelopen kan zijn.”

“Ik kan zeggen dat ik heb gedaan wat ik zou willen doen.”

Dat Giel zelfs niet te beroerd is om een spelletje ‘truth or dare’ mee te spelen, blijkt wel uit de onbevangen houding waarmee hij het spelletje ingaat. Omdat Giel vroeger op ballet zat, wilde hij gerust een mini-balletuitvoering doen op de muziek van het Zwanenmeer. Met zijn ietwat stuntelige choreografie weet hij het publiek enthousiast te maken, er werd uitbundig gejuicht en geklapt voor deze semiprofessionele uitvoering.

Sabine Arteveld, docent communicatie aan Fontys Hogeschool Communicatie vond het een inspirerend debat. “Giel Beelen is een authentiek persoon, helemaal zichzelf. Hij is heel eerlijk, heel erg goed.” Aan het enthousiaste gejuich te horen vanuit het publiek, was het zeker een geslaagd Denk Groter Debat waarin Giel Beelen zichzelf heeft laten zien als een open, eerlijk, onbevangen en écht persoon. Het publiek heeft van je genoten, Giel!