Uit een onderzoek van de Universiteit van Cambridge is gebleken dat de porties die restaurants in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië serveren flink kleiner gemaakt moeten worden. Door de grote porties van tegenwoordig eten mensen veel meer dan ze eigenlijk hoeven. In Nederland zou dit echter niet hoeven. Dit meldt diëtiste Karin Wijnen.

Volgens de diëtiste spelen restaurants een te kleine rol in het eetpatroon van veel mensen. ‘’Uit eten gaan is luxe.’’ Mensen gaan met een reden naar restaurants toe. Ze willen daar veel en lekker eten en betalen daar ook een prijs voor. Nee, als het aan Wijnen ligt moeten de porties thuis juist gezonder en kleiner. Er zijn wel bepaalde dingen die geminderd mogen worden, maar dan zou er meer gekeken moeten worden naar bijvoorbeeld het zout in het eten dan de algemene hoeveelheid.

Veel Nederlanders kampen met overgewicht. ‘’Overgewichtsproblemen moet je thuis in de koelkast en bij de leefstijl van mensen aanpakken, kleinere porties in restaurants gaan hier weinig bij helpen.’’ Gelukkig zijn we volgens de diëtiste in ons land wel redelijk bewust van wat we eten. Zo snacken we tegenwoordig meer en denken we beter na over wat we precies kopen. De keerzijde hiervan is echter dat mensen sneller meer eten dan ze denken en zo toch nog ongemerkt teveel calorieën binnenkrijgen.

Volgens Wijnen zouden restaurants, als ze echt hun porties willen verkleinen, dit niet moeten doen omdat mensen er misschien teveel door eten, maar juist omdat er anders teveel weggegooid wordt.