Wereldsterren Coldplay, Rihanna en Adele startten deze week allemaal met de kaartverkoop voor hun wereldtournees. Coldplay released vandaag het nieuwe album ‘A Head Full Of Dreams’. Adele bombardeerde de muziekindustrie anderhalve week geleden met haar hit-album ’25’. Rihanna draait de zaken om, zij startte deze week de verkoop van haar ANTI Worldtour nog voordat haar album ‘ANTI’ is gereleased. Voor de fans verschenen deze week honderden tips om zo snel mogelijk kaarten in handen te krijgen. Ondanks alle handige informatie voorafgaand aan de kaartverkoop slaagden velen er niet in om door de drukbezochte kaartverkoop te komen.

Stormloop

Een gigantische run op tickets is het effect. Het concert van Coldplay was binnen dertig minuten compleet uitverkocht. Het extra concert dat meteen daarna werd aangekondigd was ook binnen no time weg. Het Algemeen Dagblad, Telegraaf en RTL Nieuws deden daags voor de verkoop van de Adele-concerten al allerlei handigheidjes van de hand: Niet op F5 drukken om de pagina te refreshen. Rustig je beurt afwachten anders zet het systeem je weer achter in de wachtrij. Maar over hoe de wachtrijprocedure precies in zijn werk gaat deden de media géén uitspraak.

Voorrang

Op de dag van de bekendmaking van Adele Live was er een privilege weggelegd voor fans die lid werden van haar officiële website Adele.com. Hierbij ontvingen nieuwe leden een unieke code die hen bevoegdheid gaf deel te nemen aan de ‘exclusieve’ voorverkoop. Adele is wereldwijd één van de meest gevraagde acts, maar een live optreden van haar is zeer uniek.  Er werd uit verschillende hoeken verontwaardigd gereageerd op deze vorm van vroegtijdig aan kaarten komen. Op social media bleek dat veel mensen de boodschap hadden gemist. Toch heeft de zangeres duidelijk op haar facebookaccount aangegeven: ‘’kijk voor meer informatie op Adele.com’’, waarna je direct naar de voorverkoop werd doorverwezen.

Procedure

Het is een fabeltje om te denken dat je eerder een kaartje kunt bemachtigen als je eerder dan je vrienden de wachtrij ingaat. Op het moment dat de verkoop start, wordt de wachtrij ververst.

Iedereen die op dat moment in de tijdelijke wachtrij staat, krijgt automatisch een willekeurige plaats toegewezen in de definitieve wachtrij. Het maakt dus niet uit of je een paar uur of een paar minuten voor de start van de verkoop in de tijdelijke wachtrij staat, aldus de website van Ticketmaster.  Op het moment dat de verkoop start, heeft iedereen een gelijke kans. Antwoord op de vraag die bij de vele fans heerst is dus dat je afhankelijk bent van het wachtrijsysteem. Een superfan maakt dus net zoveel kans op kaartjes voor de Britse wereldster als iemand die zomaar interesse heeft in een goed concert. En zelfs binnen de zogenaamde voorrangsactie van Adele is er dus toch géén garantie op een ticket. Vanochtend tijdens de reguliere kaartverkoop waren haar fans niet te houden. Binnen 22 minuten waren de kaarten voor beide concerten niet meer verkrijgbaar.