Zoals ieder jaar zijn de decemberversieringen weer vroeg ophangen, zo ook in Tilburg. Vaak wordt deze versiering vergeleken met kerst, terwijl sinterklaas nog niet eens is afgelopen?

Hier is volgens Igma Galama, woordvoerder Gemeente Tilburg niets van waar. ‘’De verlichting die er hangt is sfeerverlichting en heeft niet direct te maken met kerst’’, aldus Galama.

De voorbereidingen beginnen in november, nadat de eerste afspraken over de versiering geweest zijn. Half november zijn de betreffende straten grotendeels versierd en eind november gaat definitief de knop om.

De sfeerverlichting wordt geregeld door de winkeliersverenigingen van Tilburg en de gemeente Tilburg. Waar de gemeente zorg draagt voor de vergunningen en verlichting, zijn het de winkeliersverenigingen die beslissen over hoe de straten versierd worden. Het ophangen van de versiering doet de winkeliersvereniging niet zelf. ‘’De sfeerverlichting wordt verricht door een onafhankelijk bedrijf. ”Het komt vaak voor dat zo’n bedrijf in korte tijd veel opdrachten binnen krijgt en daarom vaak de verlichting al in november ophangt’’, aldus Vincent Scholten van Wereldhave, beheerder van het Pieter Vreedeplein en de Emmapassage in Tilburg.

‘’We zijn niet de enige gemeente die in november al begint met afspraken maken voor de versieren. We zien dat veel gemeenten hetzelfde doen’’, aldus Galama.