Het is een trend in de Verenigde Staten om je kind te vernoemen naar een instagramfilter. Namen als Juno, Lux, Ludwig, Valencia en Amaro zijn flink in aantal gestegen. Meestal waait alles wat in de VS hip and happening is moeiteloos over naar Europa maar of dat ook in het geval van de instagramfilter babynamen is nog maar de vraag.

Minimaal

De gemeente Tilburg mocht in het afgelopen kwartaal ook een aantal instababy’s verwelkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat door de gemeente is gedaan. Zo werden er een Hudson, Lux en Juno geboren. In aantal zijn het er niet veel dus de kans is nihil dat je tijdens een wandeling door de stad wordt aangesproken door een ouder met een baby Lux, Valencia, Sierra, Rise, Hudson of Ludwig in de wandelwagen.

 

Traditioneel

Volgens het Meertens Instituut hadden 28 jongens en 62 meisjes de voornaam Lux. Dit jaar waren het er volgens de NOS minder: er werden 40 baby’s geboren die Lux genoemd werden. 102 jongens en 250 meisjes kregen in 2014 de naam Juno. Dit jaar zijn er volgens de NOS nog maar 23 meisjes met de naam Juno.  In 2014 noemden we 502 Ludwig. Slechts één jongen kreeg die naam dit jaar nog, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de provincie Noord-Brabant hingen dit jaar de namen Isa en Luuk het meest aan de geboorteslingers. Landelijk springen namen als Liam, Lucas en Sem eruit wat jongens betreft. De roze muisjes belanden in de meeste gevallen op de beschuitjes voor Emma, Julia en Sophie.

 

Sterren

Onder de BN’ers is er ook een Instababy te vinden. Hij was met zijn geboorte in 2012 de trend wel voor maar desalniettemin mochten Jim Bakkum en Bettina Holwerda hun zoontje Lux Bakkum verwelkomen.  Mark Zuckerberg ontving deze week zijn dochtertje Maxima. Opmerkelijk want in de peilingen vooraf ging men er in de VS vanuit dat zij misschien wel de naam Rise, Valencia of Hudson had gekregen. De ex-vrouw van Emile Ratelband draagt ook de naam van een filter, al spreken wij het hier in het Nederlands uit, ze heet toch echt Moon. Een iets oudere ster in dit rijtje is natuurlijk de bekende Duitse componist Ludwig van Beethoven.