Woensdag 2 december werd in Den Bosch het programma gepresenteerd voor het zogeheten evenement Jheronimus Bosch 500. In 2016 is het namelijk 500 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch overleed en ter ere daarvan organiseert de stad ’s-Hertogenbosch in dat jaar allerlei culturele projecten en evenementen.

Eén van deze evenementen betreft de tentoonstelling ‘Jeroen Bosch wappert met de Brabantse vlag’ in het Jheronimus Bosch Art Center. De Tilburgse Truus de Kanter ontwierp, op verzoek van de Brabantse Hoeders, een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingexpositie werd op 4 december, een dag na de opening van de kledingexpositie, bezocht door Irene Rozendaal van Nieuwsredactie.net.

Het Jeroen Bosch Art Center is gevestigd in een kerk, wat bij binnenkomst een speciaal gevoel geeft. Van de lieve dames achter de balie krijgt de bezoeker een audioverteller mee, waarmee er informatie naar keuze op gevraagd kan worden. De expositie staat centraal in de kerk opgesteld waardoor je blik automatisch naar de creaties getrokken wordt. Voor Truus de Kanter is de expositie van haar kledinglijn met de Brabantse vlag niet haar eerste tentoonstelling: “Ik ben de tel zo ongeveer kwijt, maar ik geloof dat dit nummer 7 in de rij is.”

Ontstaan van de opdracht

De Kanter is zelf geen lid van de Brabantse Hoeders, maar werkt in opdracht van de groep. Paul Spapens, voorzitter van de Brabantse Hoeders, vroeg haar voor dit thema. Hij is dan ook de persoon die onderzoekt waar tentoonstellingen geplaatst kunnen worden en legt de eerste contacten. Daarna komt De Kanter zelf om de hoek kijken om de tentoonstelling verder uit te werken. Over haar eigen inbreng zegt ze: “Ik richt samen met m’n echtgenoot de tentoonstellingen in. Natuurlijk wel in samenwerking met het museum waar de kledinglijn tentoongesteld gaat worden. Gisteren hadden we bij de opening in het Jeroen Bosch Art Center bijvoorbeeld alles staan, toen bleek dat we een foutje hadden gemaakt. Alles moest dus nog een keer versleept worden maar dat hoort er gewoon bij. Bij de meeste exposities bepaal ik het echt helemaal zelf. Ik kijk gewoon wat de ruimte is en bepaal dan hoe ik het situeer in die ruimte.”

Hart voor de lijn

Volgens De Kanter is de expositie voor alle leeftijden omdat het een hele toegankelijke voorstelling is met kleding voor verschillende leeftijdsgroepen. “Mensen worden er heel blij en vrolijk van. Ik heb een gastenboek liggen bij mijn werken, dus van elke tentoonstelling staan er ook reacties in, en die zijn heel leuk om terug te lezen.” Op de vraag met welk oog de bezoeker de collectie moet bekijken, komt er een uitgebreid en gedetailleerd antwoord. Hieruit blijkt wel dat de ontwerpster vol is van haar kledinglijn en ook goede research heeft gedaan naar de Brabantse vlag. “In januari 1959 is het ontwerp van de huidige vlag gemaakt en ook erkend. Dus de kledinglijn heb ik gebaseerd op modelijnen uit 1959. Alleen het is natuurlijk niet exact zo, maar je kunt hier en daar elementen van die modelijn terugzien. Het is al met al een klassieke lijn geworden maar daardoor ook redelijk tijdloos. Het moest draagbare kleding worden, maar ik wilde één topstuk waar ik helemaal op los kon gaan. Dit is uiteindelijk de Brabantse bruid geworden en ook nog heel draagbaar. Dit topstuk zit helemaal vol met symboliek zoals een mutsje dat geïnspireerd is op de Brabantse poffer met linten. De belijning van de jurk is zoals het in de Middeleeuwen was, maar de halslijn is dan weer afgeleid uit 1959. En de sleep symboliseert de vlag.”

Deze uitleg bij de creaties mist helaas waardoor een bezoeker verder niet zal nadenken over de creaties. Als bezoekers de achtergronden met beschrijving van de kledingstukken kennen, zullen ze de details duidelijker herkennen. De kleding is ook echt draagbaar en de ontwerpster krijgt daardoor ook diverse verzoeken van mensen die geïnteresseerd zijn om een kledingstuk aan te schaffen. Omdat het allemaal handgemaakt is, is dit niet mogelijk

Om het thema van Jeroen Bosch terug te laten komen, heeft Truus De Kanter samengewerkt met Nanda van Alebeek. De figuren uit schilderijen die Van Alebeek heeft gemaakt, zijn aangekleed met kledingstukken met de Brabantse vlag. De aangeklede Jeroen Bosch figuren zullen voor het publiek veelal wel herkenbaar zijn en de Brabantse vlag geeft net een extra twist aan het geheel.

Over het resultaat is De Kanter dik tevreden: “Het is gewoon super, ik heb echt een gouden jaar achter de rug. Het is hard werken maar dat vind ik niet erg.”Truus

Jeroen Bosch Art Center

Niet alleen is de expositie over de Brabantse vlag heel toegankelijk voor studenten, het Jeroen Bosch Art Center is dat ook. Voor €3,- kan je als student een middagje rondneuzen in het museum en genieten van het uitzicht over Den Bosch en omstreken. Als je dan echt geen zin meer hebt om terug te lopen naar je eindbestemming, dan pak je gewoon de gratis binnenstadsbus en laat je je langs alle highlights van Den Bosch rijden. Als je toevallig in Den Bosch bent, is het zeker een aanrader om de expositie te bezoeken. Dit kan nog tot zondag 3 januari 2016.