Twee knappe, op elkaar lijkende blondines staan achter de draaitafel. Het publiek in de club gaat helemaal los op hun housemuziek. Deze meiden zijn Mechteld en Sophie van den Luitgaarden. Een tweeling uit Uden die samen het dj-duo ‘Loudgarden’ vormt. Het duo is uitgeroepen tot ‘Groowt Ujes Talent’ van het jaar 2016.

Wat begon als hobby van Sophie is uitgegroeid tot een leven in de dj-scene. Sophie was al een aantal jaar bezig met dj’en toen Mechteld daar bijkwam en ze als duo een optreden gaven op een feestje van een kennis. “Dit beviel erg goed en zo is het eigenlijk allemaal begonnen”, zegt Mechteld. Het 27-jarige duo is nu geen onbekende meer in de wereld van de housemuziek en staat zelfs internationaal in de spotlights. Draaien in clubs in Kopenhagen, Antwerpen en Barcelona is geen uitzondering meer. De dames timmeren hard aan de weg om een vaste act te worden in een door mannen gedomineerde dj-scene. Hun grootste droom is dan ook om te draaien op Tomorrowland of Ultra Music Festival in Miami.

Hechte band

Op de vraag hoe het is om samen te werken met je tweelingzus antwoordde Mechteld: “Je hebt iemand aan je zij die je door en door kent. Wij kunnen alles tegen elkaar zeggen en dat is erg prettig als je samenwerkt.” Hun eigen kracht weet Mechteld heel precies te omschrijven: “Wij zijn erg perfectionistisch en zetten de muziek op de eerste plaats. Er wordt altijd met een extra oor geluisterd als wij aan het draaien zijn, omdat wij toch werken in een mannenwereld en onszelf hierin altijd moeten bewijzen. De muziek staat echt op nummer één, daarna komen de looks pas.”

Sophie is hele dagen bezig met de muziek maar Mechteld is bezig met afstuderen aan de Hogeschool van Amsterdam. Elke vrije minuut die ze heeft, is ze bezig met de muziek of met Loudgarden. De combinatie tussen studeren en het dj-leven vindt Mechteld lastig: “Het zijn twee totaal verschillende werelden. In de weekenden komen wij soms rond zes uur ’s ochtends thuis, terwijl mijn colleges maandag weer om kwart over negen beginnen. Gelukkig ben ik in de afrondende fase en heb ik in februari mijn diploma op zak.”

Vrouwelijke dj’s

Het bedrijf SODIFFERENT heeft een concept gelanceerd genaamd ‘Her Eyes Only’, waarbij de beste vrouwelijke dj’s uit Nederland een podium wordt geboden. “Nu zeg ik expres de beste vrouwen, dit omdat tegenwoordig iedereen dj wil zijn en ook denkt dat te kunnen worden wanneer ze leuk achter een dj-booth staan met hun handen in de lucht’’, aldus Thomas Steenbakkers. Hij is directeur van het bedrijf SODIFFERENT dat evenementen organiseert om talentvolle dj’s en producers een podium te bieden en zichzelf in de picture te draaien.

“Nu zeg ik expres de beste vrouwen, dit omdat tegenwoordig iedereen dj wil zijn en ook denkt dat te kunnen worden wanneer ze leuk achter een dj-booth staan met hun handen in de lucht.’’

“In maart van dit jaar kregen we te horen dat we de Talentstage op Paaspop mochten hosten”, vertelt Steenbakkers. “We wilden wel ons visitekaartje afgeven in de omgeving en vonden het belangrijk om iets neer te zetten wat toen nog niet gebruikelijk was: vrouwelijke dj-acts met kwaliteit. We zijn toen in contact gekomen met Sophie Francis, Miss Bloom en ook Loudgarden.” Voor SODIFFERENT was het bijzonder om met vrouwen te werken die net zoveel liefde hadden voor de muziek als mannelijke dj’s omdat het niet gebruikelijk was. Na dit evenement is het bedrijf overgestapt naar andere concepten, totdat opeens evenementen met vrouwen in de line-up heel populair werden.

Toekomstperspectief

Daarnaast was er nog een andere ontwikkeling volgens Steenbakkers: “Er zijn niet te weinig vrouwelijke dj’s, maar de hoeveelheid vrouwen, die daadwerkelijk ook echt een kwalitatief goede set kunnen draaien, is dan wel weer schaars. Wat ons opviel is dat veel van deze dj’s niet goed kunnen draaien, eigenlijk zelfs niet echt kunnen beatmatchen. In sommige gevallen nemen ze een voorgemaakte set mee en spelen deze af. Dan doen ze alsof zij degene zijn die overmixen.”

Loudgarden ziet de toekomst positief in: “Het gaat goed, we krijgen steeds meer grotere aanvragen en boekingen binnen.” Ook Steenbakkers ziet een toekomst voor het dj-duo: “Loudgarden gaat in 2016 nog veel groter worden. Ze werken er hard voor dus het is ze ook gegund.”