2015 is al weer bijna aan zijn einde en dat betekent dat het de perfecte tijd is om prijzen uit te gaan delen. De Golden Globe Award is een Amerikaanse, jaarlijkse awardshow voor de beste producties op internationaal film- en televisiegebied. Op 10 januari 2016 vindt de 73e editie van de show plaats. Maar wat weten we nou echt van de op twee na best bekeken awardshow op aarde?

In 1943 werd de Hollywood Foreign Press Association (toen nog onder de naam Hollywood Foreign Correspondents Association) opgericht door een groep van 21 journalisten van over de hele wereld. De journalisten hadden het idee om de beste prestaties op film- en televisiegebied te bekronen met een prijs. De bedoeling van de awardshow was, naast het uitreiken van de prijzen, dat het een feest zou worden waar journalisten, regisseurs en filmsterren samen in één zaal komen te zitten, zonder al het officiële gedoe. De eerste editie van de show vond plaats bij 20th Century Fox in Los Angeles en had nog maar vijf aparte categorieën. Het bekende beeldje van de gouden wereldbol is in 1946 als officiële prijs toegevoegd nadat de toenmalige president van HFPA, Marina Cisternas, met het idee kwam.

Tot 1958 werden de prijzen altijd uitgereikt door de journalisten achter de nominaties zelf. Tijdens die show besloten artiesten Frank Sinatra, Dean Martin, and Sammy Davis, Jr. het podium te bestormen en de show over te nemen. Het publiek vond het fantastisch en dus werden de heren voor de volgende editie teruggevraagd. Sindsdien zijn het de filmsterren die de prijzen uitreiken. Vanaf 1964 was de show al op nationale televisie te zien en momenteel wordt het wereldwijd in 167 landen live uitgezonden en zijn er al meer dan 25 verschillende prijzen om uit de delen. Ondanks het grote succes is er ook wel wat kritiek op de awardshow geweest. Zo zouden er omkoopschandalen geweest zijn en zijn er wel eens films voor een categorie genomineerd waar ze dan eigenlijk, volgens velen, niet horen.
Hollywood_Sign

Stemmen

De genomineerden worden bepaald door een select groepje leden van de Hollywood Foreign Press Association. De organisatie zit al in 55 verschillende landen en het aantal lezers van de journalisten die lid zijn wordt geschat op meer dan 250 miljoen. Ieder jaar worden er door de verschillende leden meer dan 400 acteurs en actrices geïnterviewd. Daarnaast wordt er ook veel direct vanaf de set verslag gedaan en zien sommige journalisten binnen de HFPT meer dan 300 verschillende films in één jaar.

De missie van de Hollywood Foreign Press Association is om de relaties en de culturele verbintenis van verschillende landen door middel van film en televisie te verbeteren. Daarnaast willen ze dat het harde werk van acteurs, regisseurs, productieteams en muzikanten erkend wordt. Wat veel mensen niet weten is dat HFPT naast de Golden Globes ook verantwoordelijk is voor een enorme groep goede doelen. Ze hebben in de afgelopen 27 jaar meer dan 21.6 miljoen dollar ingezameld en dit gebruikt om entertainment over de hele wereld te verbeteren. In 2015 alleen al is er meer dan twee miljoen dollar ingezameld en verdeeld.

Nederlandse invloed

Voor wat meer informatie over de Hollywood Foreign Press Association sprak de nieuwsredactie met Diederik van Hoogstraten, correspondent voor NRC Handelsblad en Elsevier, en lid van de groep journalisten. De 46-jarige journalist woont in Los Angeles en heeft zich sinds mei dit jaar bij de HFPA aangesloten. Hij heeft anderhalf jaar lang moeten knokken om er binnen te komen. ‘’Het is een streng proces’’, meldt de journalist. ‘’Het lidmaatschap maakt je werk in Hollywood wel makkelijker. De studio’s bepalen welke journalisten langs mogen komen en als je lid bent van de HFPA kom je sneller binnen. Je hebt al een zekere status.’’

‘’Er zijn veel meer jonge actieve journalisten bijgekomen en samen werken we aan de relevantie waar de groep ooit voor stond.’’

Van Hoogstraten vertelde ook over hoe de Hollywood Foreign Press Association door de jaren heen is veranderd. ‘’Er zijn veel meer jonge actieve journalisten bijgekomen en samen werken we aan de relevantie waar de groep ooit voor stond.’’ De journalist zei ook dat integriteit op dit moment het belangrijkste voor ze is. De groep van onafhankelijke journalisten bepaalt zelf wie er genomineerd wordt. Van Hoogstraten mag echter nog niet stemmen tijdens de Golden Globes. ‘’Ik zit nog in mijn eerste jaar en heb dus nog geen stemrecht. Het is wel belangrijk dat ik overal, waar mogelijk, mee naartoe ga.’’

Eén van de mooiste dingen aan de Golden Globes, vond Van Hoogstraten de dankbaarheid van de genomineerden. Als voorbeeld gaf hij Sylvester Stallone, die met de film Creed hoge ogen gooide en de klassieke ‘rockyfilms’ weer nieuw leven heeft ingeblazen. Stallone had daarom ook, volgens de journalist, terecht een nominatie in de categorie Best Supporting Actor. ‘’Je kon zien dat hij het echt niet had verwacht.’’

Op de vraag waarom Nederland eigenlijk nooit genomineerd wordt, had Van  Hoogstraten een simpel antwoord. ‘’Nederland is te klein en biedt te weinig kwaliteit op internationaal filmgebied. Als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland en landen uit Scandinavië en het Midden-Oosten, zie je dat dit soort landen al jaren meedoen met fantastische films. De selectie is te streng en de concurrentie is te groot.’’ Toch had volgens de journalist één Nederlandse film dit jaar die, als het aan hem lag, wel een nominatie had verdiend. De film Paradise Suite, door regisseur Joost van Ginkel, was volgens hem een ongelooflijk sprekende film over immigranten die naar Nederland zijn gekomen. In een artikel beschreef Van Hoogstraten wat hij nog meer van de film vond.

‘’Je gaat eerder een film kijken waar je nog nooit van hebt gehoord, als je ziet dat deze verschillende prijzen heeft gewonnen.’’

Als laatste had van Van Hoogstraten het over de succesformule van een Golden Globe winnaar. ‘’Uiteindelijk staat kwaliteit voorop. Wat wij bij de HFPA wel sneller zullen doen dan bijvoorbeeld bij de Oscars, is het uitkiezen van gedurfde onderwerpen.” Als acteur, actrice of zelfs regisseur is het natuurlijk enorm belangrijk om zo’n prestigieuze prijs te winnen. Het zet deuren open en brengt bekendheid. ‘’Je gaat eerder een film kijken waar je nog nooit van hebt gehoord, als je ziet dat deze verschillende prijzen heeft gewonnen.’’

Nederlands succes

Nederlandse speelfilms hebben nog nooit succes gehad bij de Golden Globes. Ondanks dat het een award show is die ook rekening houdt met internationale producties, is het Nederland nog nooit gelukt om een prijs in de wacht te slepen. De enige twee nominaties die Nederlandse films ooit hebben gehad, waren in 1979 met Soldaat van Oranje door Paul Verhoeven en in 1998 met De Poolse Bruid door Karim Traïdia. Er is wel één Nederlandse acteur geweest die met een prijs naar huis is gegaan. Rutger Hauer won in 1988 de prijs voor beste mannelijke bijrol in een serie, miniserie of speelfilm met Escape from Sobibor. In 1995 werd hij nogmaals genomineerd, ditmaal voor zijn rol in Fatherland, maar won de Globe niet.

6707106955_70a4852736_b
Januari 2016 gaan we zien wie er de beste van 2015 waren. Dramafilm Carol heeft vijf nominaties en wordt ook gezien als één van de grote kanshebbers op een Golden Globe. The Big Short, Steve Jobs en The Revenant, kregen allemaal vier nominaties. Het gaat in ieder geval weer grote show worden vol met humor en gekke momenten, maar helaas, zoals bijna altijd, zonder Nederlands succes.