‘’We sturen de mama’s en papa’s allemaal weer naar school toe’’ heeft anno 2015 een nieuwe dimensie gekregen. Het zijn niet alleen de kinderen die idolaat zijn van Marthe, Hanne en Klaasje (K3), maar ook volwassenen. De afscheidstournee van de oude K3-leden Karen, Kristel en Josje is nog in volle gang en steeds vaker valt het de dames op dat ook ouders hun tranen niet kunnen bedwingen.

Een van deze fans is géén meisje van 8 jaar maar de 33-jarige Willem Doreleijers. K3-fan van het eerste uur. ‘’Ik volg K3 sinds 1998, het jaar waarin zij begonnen met optreden. Dit was in de periode voordat Studio100 de meidengroep contracteerde. De eerste liedjes als ‘I Love You’ en ‘Yeke Yeke’ zijn aanvankelijk geschreven voor volwassenen. Ze werden niet voor niets ‘de Franse Spicegirls’ genoemd.’’  Onder de volwassen Vlamingen slaat de meidengroep in de jaren ’90 niet aan maar Hans Bourlon en Gert Verhulst zien dat er wel een markt is voor deze meidengroep.

Nauwlettend

Het format wordt eind jaren ’90 omgetoverd tot een kinderact van top kwaliteit. Ondanks dat de meidengroep nu een andere doelgroep wil bereiken weerhoudt het Doreleijers er niet van Karen, Kristel en Kathleen op de voet te volgen. Een echte fan wil Doreleijers zichzelf niet noemen: ‘’Ik ben niet een echte fan die gillend alle concerten bezoekt en voor de deur gaat liggen voor de nieuwste cd. Ik ben ook niet in dienst voor Studio100 maar ik volg het allemaal vanaf de zijlijn en gebruik de informatie die ik inwin in mijn eigen radioprogramma om het werk van K3 te promoten.’’ Los van de bezetting van de populaire Vlaamse nachtegaaltjes zijn er meerdere veranderingen die Doreleijers waarneemt.

Verschuiving

Het tij lijkt opnieuw te keren voor K3. Waar jaren geleden de switch werd gemaakt van een volwassen publiek naar kinderen mogen de dames nu weer warm lopen voor ouders in de zaal. Niet als zijnde ouders van idolate kinderen maar ze zijn zelf K3-fan. De regenboogjurk is sinds enkele jaren het symbool van de oogappeltjes van Studio100-baas Gert Verhulst. Ook voor Doreleijers is deze verandering niet onopgemerkt gebleven. ‘’Je ziet inderdaad dat deze ontwikkeling wel op gang begint te komen. Niet alleen ouderen maar ook tieners van nu ook en tieners die aan de wieg van K3 stonden beginnen de groep opnieuw leuk te vinden.’’ Volgens de radiopresentator is dit toe te schrijven aan het feit dat zij de groep als een soort jeugdsentiment beschouwen. ‘’Het concept K3 staat als een huis dus welke bezetting de groep ook heeft, het concept blijft goed.’’

 

 

Populariteit

Ook op social media zet de trend om K3 massaal te omarmen door. Ruim duizend mensen pleiten voor een mooi regenboogjurkje. De 35-jarige Vigdis Kluver, de 21-jarige Alida van der Kaap, 64-jarige Walter Demanet zijn groot idool van K3 zo laten ze zien op Facebook. Daar is een pagina aangemaakt voor de fans die happig zijn om een jurkje van het Belgische muziektrio te bemachtigen. De ster van K3 is ondanks de nieuwe dames Marthe, Hanne en Klaasje nog steeds reizende.