De Nederlandse hockeyspeelsters hebben gisteren hun wereldtitel van vorig jaar niet kunnen behouden doordat ze verloren van gastland Argentinië. Dit brengt natuurlijk de nodige media-aandacht met zich mee. Maar krijgt hockey minder media-aandacht dan de sport verdient?

Hockey World League is niet hetzelfde als WK Hockey, een vergelijking die vaak wordt gemaakt. “Het komt inderdaad wel eens voor dat de Hockey World League niet goed wordt begrepen”, aldus Martijn Elffers, medewerker perszaken van Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). “Maar dat heb je vaker als dingen nieuw zijn. De FIH heeft dit toernooi in het leven geroepen om het gat tussen de landen die in de top staan (eerste tot en met de vijfde plaats) en de landen die op de plaatsen zes tot en met achttien staan te verkleinen. Deze hoger geplaatste landen moeten nu ook spelen tegen deze top landen waardoor ze hiervan kunnen leren en zelfs kunnen plaatsen voor het WK in Rio van 2016 of hiervoor het WK van 2014.”

Geen goud
“Onze spelers volgen de Nederlandse vrouwen op de voet tijdens de Hockey World League”, vertelt Harrie de Kort, vestigingsmanager van HC Tilburg. “Jammer dat ze hebben verloren gisteren.” Volgens Elffers is het bijna altijd terecht als je verliest. “Nederland heeft gisteren niet gescoord en te weinig kansen gecreëerd in derde en vierde kwart, met uitzondering van een paar strafcorners. Argentinië verdedigde goed en Nederland had daarop niet echt een antwoord. Het rendement van de 7 corners was 0, wat normaal veel hoger ligt. Dus Argentinië heeft terecht gewonnen.”

Hockey te weinig media-aandacht
“Hockey is een leuke sport om naar te kijken,” zegt De Kort. “De sport verdient absoluut meer media aandacht dan hij krijgt.” Hockey krijgt minder media aandacht dan een sport als voetbal, maar is het dan ook te weinig? “Voetbal is de sport in Nederland”, legt Elffers uit. “Miljoenen fans kijken wekelijks naar voetbal. Die cijfers halen we natuurlijk niet. De KNHB heeft als doel om 1 miljoen hockeyfans op regelmatige basis te binden en te boeien.”

Hockey steeds interessanter
Dat hockey tegenwoordig meer media-aandacht krijgt dan vroeger is een feit. “Dat komt niet alleen door de Hockey World League”, legt Elffers uit. “Het is wel een extra toernooi op jaarbasis dat erbij is gekomen. Hockey krijgt over het algemeen steeds meer aandacht. Dat komt omdat we als sport groeien – het aantal leden blijft stijgen. Daarnaast zijn we succesvol: we staan eerste en tweede op de wereldranglijst. De toegankelijkheid van social media komt daar ook nog eens bij. Kortom alles draagt dus een klein beetje hiertoe bij.” De Kort vertelt dat sinds het WK hockey 2015 in Den Haag heeft plaatsgevonden, de aanmelding voor vrouwenhockey bij HC Tilburg stijgen. “Sinds het Hockey World League is dit niet per se meer geworden.”