Het gebeurt steeds vaker dat mensen (bewust of onbewust) hun ID vergeten of thuis laten, zo blijkt uit het aantal boetes dat afgelopen jaar is uitgedeeld. In 2014 werden er 20.741 boetes hiervoor uitgedeeld. Dat zijn er gemiddeld ongeveer 57 per dag.
In 2012 stond dit aantal nog op 18.806, ongeveer 52 per dag.

Zo bevestigt ook mevrouw Goossens, woordvoerder namens de politie regio Zeeland-West-Brabant. “Je bent verplicht jezelf ten alle tijden te kunnen legitimeren. Wanneer iemand zich niet kan legitimeren, kan een boete krijgen 90 euro. Voor minderjarige staat deze boete op 45 euro’’. Wanneer je jouw legitimatie niet bij je hebt, worden je gegevens opgeschreven. Indien je valse gegevens opgeeft, wordt je meegenomen naar het bureau. De verdachte kan dan pas weer vrijgelaten worden wanneer iemand anders hem of haar kan identificeren’’, aldus Goossens. De meeste gevallen waarin er gevraagd wordt naar je legitimatie is bij verdachte situaties of bij verkeersovertredingen.

Dyon (18), inwoner van Tilburg, geeft aan hier ervaring mee te hebben. ‘’Ik ben ooit aangehouden door de politie toen ik door rood licht reed. Ik had mijn ID bewust thuis laten liggen omdat ik bang was het kwijt te raken. Ik kreeg een boete’’. Tom, ook inwoner van Tilburg, heeft hierintegen geen ervaring mee. ‘’Ik heb altijd mijn legitimatiedocumenten op zak’’, aldus de 82-jarige Tilburger.