Na de verhalen over de mishandelingen van NS-personeel door reizigers, heeft de NS maatregelen genomen. Eén van deze maatregelen is dat er meer Service en Veiligheid is gekomen. Patricia (31)* werkt als conductrice bij het Nederlandse spoorwegbedrijf. Ook zij heeft te maken gehad met een agressieve reiziger.

Ondertussen werkt Patricia al acht jaar bij de NS. In deze acht jaar is ze één keer door een agressieve reiziger aangevallen. “Ik deed mijn controleronde en hij was luidruchtig aan het bellen. Ik vroeg hem om zijn vervoersbewijs en na me arrogant aangekeken te hebben, draaide hij zijn hoofd weg. Na nog een paar keer beleefd vragen zonder succes, stapelde mijn ergernis zich op.”

Agressief
Ze vroeg de jongen uiteindelijk nóg een keer of ze het vervoersbewijs mocht zien en zei hierbij dat hij wat minder luidruchtig moest zijn, omdat de hele trein kon meegenieten. De jongen keek op en gooide agressief zijn portemonnee naar haar toe. “Ook duwde hij me, zodat ik naar achteren viel. Vervolgens rende hij keihard weg, stom, aangezien zijn portemonnee nog naast mij op de grond lag”, vervolgt ze haar verhaal.

Actie ondernemen
“Hij kwam terug om zijn portemonnee te pakken, maar ik heb denk ik zo boos gekeken dat hij niet naar me toe durfde te lopen. Uiteindelijk heeft de politie hem opgepakt.”Patricia heeft aan haar val gelukkig niets overgehouden. “Mensen in die in de coupé zaten, deden niets. Op een gegeven moment kwam er wel een man, die boven zat, kijken wat er aan de hand was.” Aan de ene kant vindt ze het raar dat de andere reizigers geen actie ondernamen, maar aan de andere kant snapt ze dat de mensen bang waren.

Maatregelen
Er is meer Service en Veiligheid gekomen, die ingrijpt als er een incident plaatsvindt. Dit is volgens Patricia goed. “Het is wel slecht dat conducteurs nog steeds in hun eentje op de treinen zitten. Ik vind dat er minimaal twee conducteurs per trein moeten komen.” Voor ze begon als conductrice, werkte Patricia bij een stationswinkel. “Ik had het er niet meer naar mijn zin. Mijn moeder was vroeger ook conductrice en mijn opa heeft ook altijd bij het spoor gewerkt”, vertelt Patricia. Iemand sprak haar aan met het idee om conductrice te worden en van het één kwam het ander. Ze heeft een halfjaar een opleiding tot conducteur gevolgd en verder leerde ze al werkend het vak.

* wegens privacy redenen is de achternaam niet vermeld