Steeds meer gemeenten bezuinigen door geen subsidies meer te geven aan musea. Dat zorgt ervoor dat ze financieel in de problemen komen. Dit overkwam ook museum De Wieger uit Deurne. Dit is een voorbeeld van hoe het af kan lopen als de gemeente geen subsidie meer geeft.

In 2013 zette de gemeente de subsidie voor het museum stop. De Wieger werd toen geprivatiseerd. Voor onderhoudskosten van de collectie kreeg het nog wel een bedrag van de gemeente Deurne. De rekeningen voor activiteiten moest de kunstgalerij vanaf 2013 zelf betalen.

Verkeerd voorbeeld
“De gemeente geeft het verkeerde voorbeeld”, aldus Ger Schinck, voorzitter van het museum. Hij vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met kunst en cultuur en daarom is het volgens hem slecht om hier op te bezuinigen. Door activiteiten te organiseren brengt het museum jongeren in contact met kunst. Schinck: “Ik merk dat jongeren hier binnenkomen met het idee dat er niets aan is. Als ze later weggaan, zie je aan de gezichten dat ze het fantastisch vonden.”

Maatregelen
Om het museum op de been te houden, moest worden bezuinigd. Ger Schinck: “We hebben veel mensen ontslagen en zijn met vrijwilligers gaan werken. In totaal zijn er zo’n zestig vrijwilligers bijgekomen. Dit scheelt veel, maar het is jammer dat de vrijwilligers vaak maar één dag in de week kunnen werken of het weekend vrij willen.” Werknemers die niet ontslagen werden, werken nu een dag minder dan voorheen. Daarnaast organiseert het museum activiteiten om meer mensen te trekken en werkt het samen met de bibliotheek en het cultuurcentrum. Ook proberen ze de kunstgalerij laagdrempeliger te maken, door bijvoorbeeld een expositie, gemaakt door jongeren uit de omgeving, te presenteren.

Failliet
“Afgelopen voorjaar ging het bijna mis. Als we toen geen bijdrage gekregen hadden, zouden we nu failliet zijn”, zegt Schinck. “We hebben toen van de gemeente een eenmalig bedrag gekregen: 27.000 euro.” Maar deze eenmalige bijdrage lost niet alles op. Ook nu heeft het museum het financieel moeilijk. Schinck: “Als de gemeente ons dit jaar geen extra bijdrage meer geeft, dan kunnen we de deuren sluiten.” Het museum heeft een hypotheek bij de bank afgesloten om nog open te kunnen blijven, maar als het toch failliet gaat, houdt het een schuld over. Dit moeten ze dan aflossen door de collectie te verkopen, wat volgens de voorzitter eeuwig zonde zou zijn.