Het is weer zover, vandaag start het wereldkampioenschap darts in Engeland. Ditmaal met maar liefst 11 Nederlanders aan de start van het toernooi in Alexandra Palace. In totaal zullen 76 darters afkomstig uit allerlei landen uit de hele wereld strijden om het prijzengeld, zo’n twee miljoen euro in totaal.

De opzet

De eerste ronde van het toernooi bestaat uit best of five sets. De speler die dus als eerst drie sets gewonnen heeft wint de wedstrijd. De tweede en derde ronde zijn best of seven en vanaf de kwartfinale wordt er gestreden om best of nine. Naarmate het toernooi vordert, wordt het formaat dus steeds langer. De halve finales worden beslist in maximaal 11 sets en het toetje van het toernooi, de finale, moet binnen dertien sets beslist worden.

Verwachtingen

Regerend wereldkampioen Gary Anderson, die Phil Taylor in de finale versloeg (7-6), is ook weer van de partij. Hij zal zijn toernooi starten met een wedstrijd tegen Boulton of Laursen, deze twee mannen zullen vanavond in een onderling duel eerst uitmaken wie er tegen de wereldkampioen mag uitkomen.

De verwachtingen over de Nederlanders zijn zoals voorgaande jaren opnieuw hooggespannen. Natuurlijk omdat Michael van Gerwen, nummer één van de wereld, uitkomt voor ons land maar ook Raymond van Barneveld is aanwezig op het wereldkampioenschap. Niet alle Nederlanders zijn favoriet voor het toernooi.Zo zijn er ook enkele debutanten op het toernooi waaronder de negentienjarige Jeffrey de Zwaan. Hij begint zijn toernooi tegen Michael Smith, een talentvolle en jonge Engelsman.

Thomas Verkuylen, 17 jaar en zelf ook actief darter in de OHDC (Osse Horeca Darts Competitie), schat de kansen in voor onze minder bekende landgenoten. ‘’Sven Groen begint het toernooi met een wedstrijd tegen Kim Viljanen (Finland), zij spelen echter nog niet voor de eerste ronde maar een kwalificatiewedstrijd. De winnaar van deze pot zal starten aan de eerste ronde. Groen maakt een goede kans op de winst. Jermaine Wattimena, begint in de eerste ronde tegen Mensur Suljovic (Oostenrijk). De Nederlander zal het zeker zwaar krijgen en een lastige wedstrijd tegemoet gaan.’’

Er zal zeker één Nederlander de tweede ronde halen maar de verwachting is dat dit er meerdere zullen zijn. Raymond van Barneveld speelt namelijk tegen Dirk van Duijvenbode in de eerste ronde. Zo spelen ook Christiaan Kist, Jelle Klaassen, Benito van de Pas, Jan Dekker en Vincent van der Voort in de eerste ronde van het WK. Er zijn dus zeker kansen voor onze landgenoten om de tweede ronde van het grootste darttoernooi ter wereld te bereiken.

Darts in Nederland

Ook in Nederland zal er een groot toernooi plaatsvinden. De Dutch Open is één van de grootste jeugdtoernooien ter wereld en start op 31 januari in Assen. Ook Verkuylen is hier van de partij. ‘’Er komen jongens van over de hele wereld om mee te doen aan dit toernooi en ook ik doe mee. In totaal zijn er zo’n 200 deelnemers aan het toernooi in Assen en het niveau zal dus hoog liggen’’, aldus de jonge darter.

Het belooft wederom een spannend toernooi te worden. Waarbij wij, Nederlandse dartliefhebbers, met een schuin oog extra goed op onze landgenoten zullen letten. Michael van Gerwen is topfavoriet en deze maand zal blijken of hij de verwachtingen opnieuw waar kan maken.

Het volledige programma van de Nederlanders:
Michael van Gerwen – Gaweenuntawong (Tha)/ Eidams (Dui)
Vincent van der Voort – Loz Ryder (Eng)
Mensur Suljovic (Oos) – Jermaine Wattinema
Raymond van Barneveld – Dirk van Duijvenbode
Michael Smith (Eng) – Jeffrey de Zwaan
Benito van de Pas – Max Hopp (Dui)
Jelle Klaassen – Joe Cullen (Eng)
Adrian Lewis (Eng) – Jan Dekker