“Luister jij naar Justin Bieber?” werd vijf jaar geleden wekelijks – of was het dagelijks? – naar mijn hoofd geslingerd. “Die gast is zo gay!” werd uitgeschreeuwd door het merendeel van de jongens van mijn leeftijd – of welke leeftijd dan ook. Zijn haren die stuk voor stuk perfect in model zaten, zijn (blijkbaar) te strakke broeken en zijn stem zonder baard in de keel werden door veel mensen niet gewaardeerd. Justin Bieber was, vooral bij jongens, not done. Terwijl ik last had van de Bieber fever en met mijn vriendinnetje, die net zo fan was als ik, danste en zong op nummers als One Time, Baby en Lonely Girl werd ik uitgelachen. Ondanks dat ik op een kwetsbare leeftijd zat, maakte dit me niets uit. Ik was fan van Justin Bieber.

Het is een tijdje stil geweest van Justin’s kant, maar dit vond ik niet erg. Hij had zelf zijn struggles, net als ik en ik begreep dat hij even tijd voor zichzelf nodig had. Een paar weken geleden stond ik in een cocktailbar drankjes te drinken en dansjes te doen met vrienden. Toen ik even buiten naar het terras ging om af te koelen, hoorde ik een liedje dat ik de laatste tijd vaker gehoord had. “What do you mean?” zong een stem door de speakers. Leuk nummer vond ik. Maar toen gebeurde het. Het begin, het begin van dit alles. Een jongeman die ook op het terras stond, vroeg aan een andere jongen: “Heb je dit nummer al eens gehoord? Die Justin Bieber is goed op weg.” Sorry? Nog een keer? Ik dacht dat ik de jongeman niet goed verstaan had, maar toen ik zijn informatie checkte bij mijn vriend bleek het toch echt waar te zijn. Die nieuwe, onbekende hipster stem is van Justin. Kan gebeuren, dacht ik. Het is toch een leuk liedje, waar maak ik me nu druk om?

Inmiddels is Justin Bieber een hype geworden. Het is nu zelfs zo ver gekomen dat ik op Facebook een artikel voorbij zag komen met de volgende kop: ‘Extra concert voor Justin Bieber in Gelredome uitverkocht’. Na de bewuste avond in de cocktailbar werd de wereld al gauw doodgegooid met het nummer ‘Sorry’ van Justin. Er waren allerlei speculaties over waarom het nummer geschreven is, maar het zal me aan mijn reet roesten wat de daadwerkelijke reden is. Vlak daarna kwam het nummer ‘Love Yourself’. Alle drie de genoemde nummers hebben op nummer 1 gestaan in de Single Top 100. Begrijp me niet verkeerd, de nummers zijn leuk en voor Justin ben ik blij, omdat we toch wel een verleden hebben samen. Maar hij is niet meer hij. Hij is een hype geworden, een fase. Mijn kookpunt werd bereikt toen ik zag dat iemand op Facebook had gezet: ‘Het is officieel. Ik ben een Belieber.’ Een Belieber? Mijn mond viel open. Deze Facebook ‘vriend’ zou Justin nooit hebben gesteund toen hij nog niet de baard in de keel had.

Uiteindelijk heb ik me erbij neergelegd. Er is niks meer aan te doen, het kwaad is al geschied. Ik zit hier en zal rustig afwachten tot dit allemaal voorbij is en Justin weer wordt weggeduwd door alle ‘Beliebers’. De nummers zijn hartstikke leuk en ik ben nog steeds een – inmiddels wel iets mindere – fan van Justin Bieber, maar ik kan niet wennen aan zijn nieuwe stijl. ‘Waar is baby gebleven?’ denk ik steeds. Constant komt er op Facebook voorbij ‘Jantje Jansen’ gaat naar ‘Justin Bieber op …’. Ik weet dat het al bestaat voor Adele, maar kan ik niet het evenement ‘Gaat niet naar Justin Bieber @ Gelredome’ aanmaken?