Voor de tweede keer is Nederland het gastland van het Wereldkampioenschap handboogschieten. ’s-Hertogenbosch wordt in 2019 omgetoverd tot het decor voor het WK handboogschieten. Ook kunnen voor het eerst paralympische boogschieters aan dit WK deelnemen. ’s-Hertogenbosch is verkozen boven Groot-Brittannië en Dubai die ook in de running waren om het WK te organiseren.

Er komen in juni 2019 meer dan duizend schutters uit 120 landen naar Den Bosch voor het WK. Voor dit evenement wordt er een speciaal een tijdelijk stadion gebouwd op de Parade midden in het centrum van Den Bosch. De kwalificaties voor deze finales worden gehouden op het rugbyveld van de Bossche rugbyclub The Dukes.

De Nederlandse Handboog Bond (NHB) vindt het fantastisch dat het WK naar Nederland komt. Zij dienden hun plan in bij de Internationale Federatie voor het Boogschieten en mogen dat nu gaan realiseren samen met een evenementenbedrijf uit Oss. “Den Bosch is de locatie geworden aangezien de bakermat van het handboogschieten in Brabant ligt, het hoofdkantoor van de bond gevestigd is in Rosmalen en veel topsporters uit de regio Brabant komen. Ook de welwillendheid van gemeente ’s-Hertogenbosch om samen te werken aan het plan hielp bij deze keuze”, aldus Harm van der Hoff, marketing en media & communicatie NHB.

De NHB gaat ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap samen met de gemeente kijken naar de veiligheid van de locaties en de ruimte om alles te organiseren. Ook gaan ze kijken welke evenementen er rond die tijd nog meer in de stad zijn. Logistiek gezien gaan ze zich richten op het vinden van hotels voor de sporters, faciliteiten en horecagelegenheden. Voornamelijk zijn het voor nu vergunningen en de veiligheid waar de gemeente aan gaat werken.

De kwalificaties voor dit Wereldkampioenschap zal naar verwachting in het voorafgaande seizoen gehouden worden. “Nederlandse sporters moeten aan bepaalde limieten voldoen en uit deze spelers komt een team voort dat op het WK dat spelen”, aldus Harm van der Hoff. “Een aantal van onze sporters zitten nu in de leeftijd die dan waarschijnlijk ook nog een goed niveau hebben maar er zijn ook veel talentvolle jeugdspelers die de plekjes kunnen gaan opvolgen.”

De NHB denkt een grote kans te hebben op een goed WK. ”In 2013 is Mike Schloesser in de compound discipline  wereldkampioen geworden en afgelopen jaar heeft Rick van der Ven zilver gewonnen in de recurve discipline. We hebben al bewezen dat we de finale kunnen halen dus dat zou in 2019 zeker weer kunnen. Het blijft alleen een spelletje en je kan altijd een slechte dag hebben.”