HHC Hardenberg en VVSB wisten zich afgelopen week te plaatsen voor de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Dit is een uitzonderlijke prestatie, aangezien het hier gaat over twee amateurclubs die de laatste acht van het toernooi hebben bereikt. Zij zullen vandaag tijdens de loting gekoppeld worden aan PSV, FC Utrecht, FC Den Bosch, AZ, Roda JC, Feyenoord of elkaar.

De KNVB Beker is een toernooi waaraan prof- en amateurclubs deelnemen uit heel Nederland. Iedere profclub is automatisch gekwalificeerd en mag dus direct deelnemen aan de tweede ronde. Amateurclubs moeten zich echter eerst kwalificeren via de landelijke amateurbeker. De wedstrijden worden uitgezonden door FOX Sports en ook samenvattingen zijn te zien op televisie. Dit heeft vooral een positief effect op amateurclubs aangezien zij op deze manier volop in de schijnwerpers staan.

Ontlading

Spits Giovialli Serbony van VVSB gaf in gesprek met voetbalindebollenstreek.nl al aan hoe groot de ontlading was na het behalen van de kwartfinales. “We houden niet op met dromen. Dit is echt heerlijk. Ik zit nog vol met adrenaline, waardoor het moeilijk is om de juiste woorden te vinden. Laten we HHC Hardenberg maar loten in de volgende ronde en vervolgens doorstoten naar de halve finale.”

Fantastische ervaringen

Ook voor supporters en spelers is het natuurlijk speciaal om tegen een BVO (Betaald voetbal organisatie) uit te mogen komen. Een voorbeeld hiervan is VV Gemert, één van de grootste amateurclubs in Noord-Brabant en uitkomend in de Hoofdklasse. Zij speelden in het verleden regelmatig tegen grote clubs in het bekertoernooi en dit bracht mooie dingen met zich mee. In het seizoen 2005/2006 mocht Gemert aantreden tegen toenmalige Eredivisionist RBC Roosendaal. Mats Raijmakers, trainer van de B1 en tevens supporter, heeft mooie herinneringen aan de wedstrijd. “RBC was de mooiste wedstrijd voor ons in de beker, we speelden thuis tegen een Eredivisieploeg en wonnen met 2-1, super vet.”

Bas van der Reijken (32), oud-spits van VV Gemert, heeft een brok aan ervaring wanneer het over KNVB bekerwedstrijden gaat. Zo speelde hij als basisspeler tegen onder andere RBC Roosendaal, Dordrecht’90 (nu FC Dordrecht), Helmond Sport en VVV-Venlo maar een echte favoriete wedstrijd heeft hij niet. “Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal, tegen VVV speelden we in de poulefase met 2-2 gelijk en scoorde ik met een mooie lob. Maar ook de wedstrijd tegen RBC Roosendaal was een mooie. Zij waren destijds Eredivisionist en we wisten voor eigen publiek met 2-1 te winnen. Bovendien speelden zij met spelers als Donny de Groot en Ali El Khatabbi, jongens die in die tijd goede spelers waren.”

Bovendien liep Gemert in 2009 op een haar na een wedstrijd tegen Ajax mis, er werd na strafschoppen verloren van WHC (Wezep) nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd. Ook deze wedstrijd is Van der Reijken goed bijgebleven. “Tegen WHC scoorde ik twee keer en bij de samenvattingen van SBS waren ze vol lof over mij, dat is wel vet. Ook al mochten we niet tegen Ajax spelen.”

Na de wedstrijd Feyenoord – Willem II (2-1) is er geloot voor de kwartfinales. HHC Hardenberg gaat op bezoek bij AZ en FC Den Bosch speelt thuis tegen de amateurs van VVSB. De andere twee duels worden gespeeld door eredivisieclubs. PSV speelt in eigen huis tegen FC Utrecht en Feyenoord treedt aan tegen Roda JC in Kerkrade.