Bijna iedere voetbalcompetitie heeft er minimaal één: de beruchte derby. Enorme rivaliteit tussen twee ploegen uit dezelfde stad of streek. Voor de fans van deze clubs zijn dit misschien wel de mooiste wedstrijden van het jaar. De hele stad verdeelt zich in tweeën en komt samen om te laten zien wie zij denken dat de betere club is. Waar je in de Engelse voetbalcompetitie bijvoorbeeld Arsenal en Tottenham Hotspur hebt die de Londense voetbalfans verdelen, moet je in Manchester kiezen tussen United of City. Het brengt spanning en sensatie en dit soort wedstrijden worden vaak groots aangepakt door de media. Het stadion zit vol met supporters en de spelers zijn vastberaden te bewijzen wie van de twee ploegen de koning van de stad is. Toch zit me iets dwars. Bij juist deze wedstrijden, die de liefde voor voetbal zo duidelijk naar voren kunnen brengen, gaat het vaak mis.

Zo was er gisteravond in de Spaanse Primera Division de Catalaanse Derby tussen FC Barcelona en RCD Espanyol. Het was voor de spelers onmogelijk om de negentig minuten zonder problemen vol te maken. Er vielen twee rode kaarten en na een ‘smerige’ actie van de keeper van Espanyol ontstond er bijna een vechtpartij tussen hem en zijn slachtoffer. Lionel Messi kwam blijkbaar ‘per ongeluk’ tijdens een aanval onder de noppen van de keeper. Als je de herhaling ziet, is er geen enkele reden voor de keeper om zijn schoen op het been van de voetbalster te zetten en dus is de boze reactie van Messi, wat mij betreft, meer dan terecht. Na de wedstrijd, onderweg naar de kleedkamers, vond ‘herrieschopper’ Suaréz het natuurlijk ook nog even nodig om wat naar de tegenstander te roepen. De beveiliging kon blijkbaar een vechtpartij voorkomen en ik hoop stiekem dat de verwachte schorsing voor de speler snel komt. Blijkbaar kan het in het voetbal gewoon niet meer normaal.

Ik begrijp dat het testosteronniveau van menig voetballer of supporter verdriedubbelt tijdens een wedstrijd van dit formaat, maar om vechtpartijen te starten op en om het voetbalveld gaat me echt te ver. De wedstrijd tussen Barcelona en Espanyol is zelfs nog best goed geëindigd als je bedenkt dat de derby van Caïro bijna altijd in een volledige vechtpartij eindigt.  Wat misschien nog wel het ergste is, is dat het in het voetbal gewoon geaccepteerd lijkt te worden. De spelers en supporters hebben de kans om te laten zien dat hun stad de beste voetbalstad van de wereld is, en ze kiezen ervoor die kans letterlijk kapot te schoppen. Voetbal verdeelt soms meer dan het verbroedert, en verdient, over het algemeen, meer dan het krijgt.