Het nieuwe jaar is begonnen en het regent weer goede voornemens. In de sportscholen en zwembaden is het topdrukte, het ziet er zwart van de mensen die vol goede moed beginnen met sporten om af te vallen of fitter te worden.

In recreatiebad Stappegoor in Tilburg kon je woensdagavond over de koppen zwemmen. Er werd onder de douche dan ook druk gemopperd door de vaste zwemgasten: “We zien allemaal gezichten die we normaal nooit zien, je kan amper zwemmen want wat een drukte. Het komt vast door de goede voornemens.”

Acties

Om leden te lokken, komen diverse grote sportschoolketens aan het begin van het jaar met voordeelacties. Drie maanden ‘gratis’ sporten of geen inschrijfgeld betalen, veel mensen gaan mee in dit soort acties. Het komt vaak voor dat men de eerste zes weken fanatiek vier keer per week gaat sporten en daarna het hele jaar de sportschool niet meer van binnen ziet.

Personal training

Christian Bartholomeus van Personal Fitness Tilburg merkt dat aan het begin van het nieuwe jaar meer mensen zich aanmelden bij de sportstudio. De mensen die zich aanmelden, houden het langer vol dan wanneer ze zich zomaar zonder begeleiding inschrijven bij een sportschool. Door het intensieve contact door de week, blijven mensen gemotiveerd en vallen ze dus niet terug in hun oude gewoontes. “Een personal trainer kost meer, maar je krijgt er ook meer voor terug”, aldus Bartholomeus.

Bij Basic-Fit is januari de drukste maand van het hele jaar. De teamleider van de sportschool in Tilburg Centrum zegt hierover: “Of het komt door de goede voornemens of door de actie durf ik niet te zeggen. Ik denk dat het een combinatie is van de twee, maar januari is wel van vroeger uit al de drukste maand. Ook toen we nog niet de januariactie hadden.” Basic-Fit probeert nieuwe leden te trekken door te adverteren met gratis sporten tot maart en vrijstelling van 19,99 euro inschrijfgeld.

In de eerste week van het nieuwe jaar zijn er bij Fit For Free veel nieuwe inschrijvingen binnengekomen. De baliemedewerkster, waarvan haar naam niet bekend is, kan niet zeggen dat dit door het nieuwe jaar komt of door de actie: geen inschrijfkosten à 25 euro en tot twee maanden gratis sporten.

Beide sportscholen mogen geen cijfers geven over het aantal nieuwe aanmeldingen. Het aantal mensen dat hun goede voornemens aan de wilgen hangt, wordt niet bijgehouden