Medewerkers van de S&V (Service en Veiligheid) van de Nationale Spoorwegen mogen mogelijk hun uitrusting uitbreiden. Vakbond VVMC (De vakbond voor rijdend personeel) pleit voor een onderzoek om te bepalen of de medewerkers uitgerust moeten worden met een wapenstok.

Zo meldt Caroline Ubachs, persvoorlichter van VVCM, wie op 18 januari om tafel gaat met de NS om het probleem te bespreken. ‘’We willen laten door een externe partij laten onderzoeken of het nodig is dat de medewerkers zich extra beveiligen’’. Momenteel dragen alle S&V werknemers alleen een steekwerend vest. Door het in bezit hebben van een wapenstok zouden S&V medewerkers zich beter kunnen beschermen tegen het geweld dat ze te verduren krijgen.

Vorig jaar kwamen er 518 geregistreerde meldingen over zowel fysiek als verbaal geweld binnen. In 2014 kwamen er 639 geregistreerde meldingen binnen. Ondanks de afname van het afgelopen jaar, vindt de vakbond een betere beveiliging toch nog steeds noodzakelijk.

Het geweld speelt zich vooral af in de Randstad en komt voornamelijk door agressieve reizigers en zwartrijders. Toch worden niet alle meldingen doorgegeven en zijn de medewerkers vaak niet genoeg beschermd om de situatie te kunnen handhaven. Een wapenstok zou hier een oplossing voor kunnen zijn.

Het aanwezige S&V personeel op CS Tilburg wilde haar mening over de mogelijke uitbreiding van hun uitrusting niet kwijt. ‘’Er is nog niks definitief en tot die tijd, ook voor onze eigen veiligheid, willen we er nog niets over zeggen’’, aldus één van de S&V medewerkers.

Tilburg

Na de renovatie van het treinstation in Tilburg geven veel reizigers aan zich veilig(er) te voelen. De nieuwe stationshal is praktischer en overzichtelijker. Na een klein onderzoekje blijkt dat alle bevraagde personen zich veilig voelen op het station. Het gemiddelde cijfer wat voor de veiligheid wordt gegeven is een 7.1.

Toch is er wel ruimte voor verbetering volgens sommigen. “Op sommige momenten (voornamelijk ’s avonds) kan het personeel nog wat opgeschroefd worden”, aldus één van de reizigers.