Nu Flik-Flak zich de absolute bron van Nederlandse talenten voor het WK acrogym mag noemen, begint het echte werk. Logisch, want de sportorganisatie is een ware kweekvijver van aanstormend sportief talent uit de regio. Maandenlang was er door de trainers en atleten toegeleefd naar de kwalificatie eind december 2015 en kan men zich focussen op het Wereldkampioenschap in China.

Nu in totaal vijf teams van de sportclub uit ’s Hertogenbosch zich hebben gekwalificeerd, is het tijd om te kijken wat er achter de schermen gaat veranderen. Trots alom, dat blijkt wel uit de lovende woorden van Jacqueline Martens, woordvoerster van de Bossche sportclub. Er zijn door de atleten en de coaches de afgelopen periode al bergen werk verzet. Maar tijd om een beetje aan te modderen is er niet bij dit voorjaar. Het WK staat namelijk gepland voor 27 t/m 29 maart aanstaande.

Doelstelling

Volgens Martens is het succes van de club onder andere toe te schrijven aan de missie die er bij alle atleten stevig wordt ingebakken. “We maken er tegenover de sporters géén geheim van dat wij bij Flik-Flak graag voor het hoogst haalbare gaan. Het is voor ons handig dat de meeste mensen die ervoor kiezen om bij ons te komen sporten in de basis al over een goed niveau beschikken. Maar zoals binnen het verenigingsleven vaker voorkomt zijn er altijd mensen die er makkelijk en minder makkelijk in meegaan. Gelukkig merkten wij dat naarmate de kwalificatieronde naderde, iedereen dezelfde motivatie en gedrevenheid hanteerde.’’

 Verantwoordelijkheden

Net als iedere sportvereniging heeft ook Flik-Flak te maken met een aantal jonge leden. Ondanks het hoge niveau waarbinnen zij sport beoefenen staat het ze geheel vrij om te doen en te laten wat zij willen. Dit natuurlijk wel op tijdstippen dat ze niet in de trainingshal te vinden zijn. “Er mag natuurlijk in het weekend uitgegaan worden, zolang wij daar maar niets van merken op het moment dat er gewerkt moet worden. Wij willen resultaten zien en op het moment dat iemand het tijdens de training af laat weten omdat er in het weekend iets te diep in het glaasje is gekeken, dan krijgt diegene dat absoluut te horen.’’

Toekomst

Martens spreekt de wens uit dat het acrogym in de komende jaren als sport nog verder doorgroeit. Nationaal haalt men binnen deze sport zijn inspiratie uit hetgeen dat in België en het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd. Daarnaast hoopt men dat in de komende jaren nog een andere belangrijke ontwikkeling doorzet: “Op het moment is de sport nog niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen maar we hopen dat acrogym voor mixparen zijn entree mag maken op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio’’, aldus Martens. Dit jaar was de sport al wel aanwezig op de Olympic Games in Bakoe. Een toernooi voor sportteams uit uitsluitend Europese lidstaten.

Prijskaartje

Het retourtje China is niet bepaald goedkoop. Individueel zijn de atleten een bedrag van om en nabij de 2000 euro kwijt. Laat staan een hele delegatie, dat komt uit op 40.000 euro. Gelukkig zetten de sporters niet alleen in de sporthal alles op alles maar doen zij dit ook om de reis te bekostigen. Zo zijn er diverse acties op touw gezet: een pennenverkoop, een flessenactie en sommige leden zijn aangesloten bij Talentboek, waar ook eventueel een vorm van inkomsten te behalen is. Wat het resultaat in maart ook mag worden voor de Nederlandse delegatie, aan de inzet ligt het in ieder geval niet.