Nu de V&D en de Manfield failliet zijn verklaard, gaan mensen in grote getalen koopjesjagen bij de winkels. Van een leegverkoop is bij beide winkels echter geen sprake.

Nu een doorstart nog steeds mogelijk is voor de V&D en Manfield, zijn niet alle producten afgeprijsd en betaal je voor de nieuwe collectie nog steeds de hoofdprijs.

Drukte bij de V&D

Het was in de Tilburgse V&D enorm druk voor een normale donderdagochtend. Bezoekers proberen een paar leuke koopjes te scoren nu de winkel failliet is verklaard. Helaas kwamen ze vaak van een koude kermis thuis toen bleek dat er helemaal niet zoveel afgeprijsd was. “Bij de V&D is absoluut geen sprake van een leegverkoop. De najaarsuitverkoop is wel gewoon in volle gang”, aldus Monique, een medewerker van de V&D.

Monique raakt, net als 10.000 andere medewerkers van de V&D, haar baan kwijt, alleen hoorde ze dit niet van haar baas. “Ik hoorde via de media dat de V&D failliet zou gaan, en dat iedereen op straat kwam te staan. Dat ik dit niet via mijn baas hoor kan natuurlijk niet’’, zegt de V&D medewerker.

Manfield

Ook de Manfield is failliet verklaard en ook hier is de najaarsuitverkoop gestart. Alleen volgens een medewerker van de schoenenwinkel was het niet drukker dan normaal. Maar werd er wel door sommige klanten gevraagd of ze producten gratis mee konden nemen nu de winkel toch failliet gaat.

Mensen nemen al gauw aan dat wanneer een winkel failliet wordt verklaard alles wat in de winkel stond verkocht moet worden. Volgens Mariëlle Koek van Psycholoog Tilburg heeft dit te maken met het feit dat mensen alles zo goedkoop mogelijk willen aanschaffen.

Geen leegverkoop

Volgens Koek wordt de connectie tussen faillissement en leegverkoop door de klanten van de V&D en de Manfield te snel gemaakt. Vaak betekent dat niet eens dat alle producten echt weg moeten, maar dit is dus niet zo.

Het achterliggende verhaal van een faillissement kent de klant vaak toch niet en hieruit ontstaat de meeste verwarring tussen de klant en de winkel.