Het vernieuwde theorie-examen voor het autorijbewijs blijkt zo lastig te zijn voor de kandidaten dat ze massaal zakken. In het derde kwartaal van 2015 wist slechts 38% voor de toets te slagen. De uitslag is in de historie van het theorie-examen nog nooit zo laag geweest.

Dit blijkt uit cijfers die het CBR publiceerde. Bromfiets- en brommobiel kandidaten doen het niet veel beter met een slagingsgemiddelde van 39 procent. Motorrijders doen het daarentegen een stuk beter met een gemiddelde score van 59 procent.

De kennis ontbreekt vaak nog:

Maar hoe kan het dat het slagingsgemiddelde zo laag ligt? Volgens het CBR ligt het niet aan de vernieuwde examens. ‘’De huidige theorie-examens gaan met de tijd mee, maar natuurlijk zijn deze cijfers erg vervelend voor ons als bedrijf’’, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR. ‘’We merken wel dat de kandidaten steeds slechter voorbereid aan de examens beginnen’’, vervolgd Dingeldein.

Rij-instructeurs merken ook aan hun leerlingen dat ze weinig verstand hebben van de theoretische kant van het autorijden, zo vertelt ook Paul Poppelaars rij-instructeur bij BLOM. “Tijdens het rijden vraag ik wel eens de betekenis van borden langs de weg. Op die vraag krijg ik vaak de raarste antwoorden”, aldus Poppelaars

Slechte voorbereiding nekt resultaten:

Ook rij-instructeur Cees van Loon van de ANWB verkeersschool geeft aan dat de theorie beter kan bij zijn leerlingen. Van Loon vertelt: “bij sommige verkeerssituaties hebben mijn leerlingen soms geen idee wat ze moeten doen. Dit leg ik ze dan uit, maar de eerstvolgende keer zijn ze het vaak weer vergeten”.

Diverse Fontys-studenten werden gevraagd hoe ze zich hadden voorbereid op het auto theorie-examen. Het meest voorkomende antwoord was: “Ik heb me eigenlijk helemaal niet zo goed voorbereid en het examen onderschat.” De meest voorkomende manier om theorie te studeren was het gebruik van internet en/of PowerPoint presentaties.