Lang hebben de Nederlandse dartsliefhebbers erop moeten wachten, maar dit jaar is het dan eindelijk zo ver. De Premier League komt naar Nederland. Op 12 mei komen de tien beste darters van de wereld, gekozen door de PDC (Professional Darts Corporation), naar Ahoy in Rotterdam. 

Tijdens de twaalfde editie van de Premier League in Nederland dit jaar staat er een sterk deelnemersveld bestaande uit Taylor, Lewis, van Gerwen, van Barneveld, Wright, Anderson, Chisnall, Smith, Thornton en Wade. Dartscommentator en mastercaller Jacques Nieuwlaat vindt de gekozen namen terecht, “De namen voor dit jaar zijn logisch en mijns inziens de juiste namen. Ik mis geen speler op dit moment.’’

Dat de Premier League dit jaar naar Nederland komt, is volgens Nieuwlaat te danken aan de resultaten van de Nederlanders. “De groeiende populariteit van het darten in Nederland, gekoppeld aan de goede resultaten van de Nederlanders (Van Gerwen en Van Barneveld) is de reden dat de Premier League naar Nederland komt. De PDC heeft er lang mee gewacht, enerzijds omdat ze met veel speelgelegenheden in Groot-Brittannië langlopende afspraken hadden, anderzijds omdat ze zeker wilden weten dat de zaal vol zou zitten.”

Ontwikkeling dartssport

Over de mogelijkheden in Nederland is Nieuwlaat duidelijk. Hij geeft zelfs al een mogelijke oplossing om het niveau van het darten omhoog te halen. “De dartsport in Nederland kan nog wel verder ontwikkelen. De meeste winst is te halen in de groep die tussen de junioren en senioren zit of net die overstap maakt. De begeleiding in die leeftijdscategorie is nog minimaal waardoor grote jeugdtalenten de overstap veelal moeilijk maken naar de senioren. Het zou kunnen helpen als er in de toekomst teams worden gevormd die met een coach en/of oud-speler aan de slag gaan.’’

Kaartverkoop

Dat de Premier League in trek is, werd snel duidelijk uit de woorden van Barry Hearn, voorzitter en eigenaar van de PDC, in een interview met AD Sportwereld. “De 9586 beschikbare kaartjes waren binnen een uur uitverkocht.’’ Lang niet iedereen heeft kaarten kunnen bemachtigen en dus zal de televisie bij veel huishoudens op donderdagavond weer naar RTL7 moeten om live aanwezig te zijn bij de wedstrijden.

Eén van hen is Veikko Gruys, een 18-jarige darter afkomstig uit ‘t Zand , die zelf ook actief is in de dartsport en regelmatig grote wedstrijden en toernooien van de PDC bezoekt. “Tijdens het afgelopen WK ben ik aanwezig geweest bij de kwartfinales in Alexandra Palace. Zo heb ik dus de wedstrijden van Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld van dichtbij kunnen zien en de sfeer in de zaal was geweldig.’’ Kaarten voor de Premier League zijn echter net aan zijn neus voorbij gegaan. “Op het tijdstip dat de kaartverkoop begon was ik aan het werk in onze autogarage en was het dus niet mogelijk om kaartjes te bestellen. Ik was in de veronderstelling dat dit nog wel zou kunnen wanneer ik thuis was maar bij thuiskomst waren alle kaarten al verkocht en was het dus enorm balen.’’