Tijd om een feestje te vieren heeft de organisatie van de natuurijsbaan IJsch in Haaksbergen nog niet. De voorbereidingen waren in Haaksbergen volop aan de gang.

Hooibalen en drangheken worden neergezet en de glühwein wordt alvast opgewarmd. Alles moet op tijd klaar zijn voor de eerst marathon van het jaar. De KNSB maakte vanmorgen bekend dat hier de marathon op natuurijs zal plaatsvinden.

IMG_0569
Henk Dijksterhuis, voorzitter natuurijsbaan IJsch & Richard Langsing, medeorganisator

“Avonden zoals deze zijn er niet veel van”, zegt Henk Dijksterhuis, voorzitter van natuurijsbaan IJsch, blij. Hij kijkt erg uit naar deze avond, maar er moest eerst veel gebeuren voordat het kon plaatsvinden in z’n Haaksbergen. “Eén van de voorwaarde is dat het ijs drie centimeter dik moet zijn, maar daarnaast moet je baan ook nog aan andere voorwaarden voldoen. Zoals dranghekken plaatsen, finish boog neerzetten en een ijzerdraadje in het ijsplaatsen voor de tijdwaarneming. Daarvoor is heel veel organisatie nodig”, legt Dijksterhuis uit. Hoe de ijsbaan een marathon moet organiseren weten ze wel, zegt Richard Langsing, medeorganisator. Dat is op het terrein van de schaatsbaan ook te zien. De ijsmeesters kijken naar de ijsdikte, een groep vrijwilligers maakt eten klaar en sjouwen met hooibalen.

Draaiboek
“We hebben al jaren een draaiboek liggen voor een dag als dit”, vertelt Langsing. “Gisteravond hebben we met de hele organisatie het draaiboek doorgenomen. Alles wordt stapsgewijs gedaan.” Gestrest zijn beide mannen dan ook niet. “Een gekke huis? Nee hier niet, alles gaat volgens plan”, zegt hij trots. Volgens hem gaat het werken geruisloos en is iedereen relaxt.

Vreugde
Naast al het georganiseer, heeft iedereen zin in de avond. “Het is geweldig dat wij het weer een keer mogen doen”, zegt Dijksterhuis. De organisatie en de ijsbaan draait op vrijwilligers. “We doen alles hier zelf. Tot het grasmaaien aan toen. De mensen stoppen hun ziel en zaligheid en tijd erin. Dan is dit natuurlijk echt een boost om het te kunnen en mogen organiseren”, vertelt hij.

Strijd
De laatste keer dat een marathon op natuurijs werd gereden was in 2013 in Noordlaren, één van grote concurrenten van Haaksbergen. Door de gunstige weeromstandigheden wordt de eerste marathon dit jaar Haaksbergen gehouden. “We wisten dat de omstandigheden in ons voordeel waren, de baan ligt er goed bij. Eigenlijk had het niet fout kunnen gaan, maar je wil wel bevestiging krijgen”, zegt Dijksterhuis. Voor het dorp voelt het alsof ze de strijd hebben gewonnen. “Dat voelt goed, moet ik zeggen. Het is een strijd die al jaren is tussen de bekende clubs die het eerste marathon circus meedoen.” In Haaksbergen was de laatste primeur met eerste marathon op natuurijs in 2010.

Inschrijvingen
De gewone schaatsliefhebbers mogen helaas niet meedoen met de marathon. Voor de schaatsers stellen de KNSB verschillende eisen legt Dijksterhuis uit. “Alleen de A-categorie die door de KNSB geselecteerd zijn, mogen meedoen aan de race. Dit zijn de beste schaatsers uit het land.” Voor de wedstrijden kunnen de schaatsers zich inschrijven. Per marathon kunnen er maximaal 60 deelnemers meerijden.

Bekende schaatsers
Vele schaatsers zijn van plan zich in te schrijven voor de wedstrijd, weet de organisatie. Grote namen
, zoals Bart Swings, een Belgische langebaan schaatser. ”Ik ga er vanuit dat komt Gary Hekman en ook coach Jillert Adema mag niet ontbreken.” Ook komen er naar verwachting een aantal buitenlandse rijders die tijdelijk in Nederland trainen. “Schaatsers willen dit evenement natuurlijk niet missen. Het is een eer in de schaatswereld om de eerst marathon op natuurijs te kunnen winnen”, zegt met Langsing veel overtuiging.

fotoIMG_0573