Willem II gaat weer twee wedstrijden met minder politie inzet spelen. Op 26 en 29 januari tegen FC Groningen en Heracles Almelo blijft de politie uit het zicht van de supporters. Deze proef werd al twee keer eerder gedaan, vanwege cao-onderhandelingen tussen de politie en de vakbond.

“Uiteindelijk is tussen de gemeente, de club en de supporters besloten om de wedstrijd wel te laten spelen”, zegt Theun van den Boer van de gemeente Tilburg. “Toen hebben we de wedstrijd simpelweg door laten gaan omdat er geen capaciteit was. Dat is door alle partijen goed bevallen. Later hebben we nog een keer met de lokale driehoek, dat is de politie, de club en de gemeente, gezeten en besloten om dit vaker te doen. Voor ons en de rest die hier bij betrokken is, is de sfeer, de veiligheid en de gastvrijheid voor ons het belangrijkst en die konden wij nog steeds garanderen op die momenten. Inmiddels is de gemeente Tilburg ook bezig met een initiatief van ministerie van Veiligheid en Justitie, waarbij het ministerie meer streeft naar normalisering van het voetbal”.

Ook is Willem II samen met andere amateurclubs uit Tilburg een initiatief gestart, genaamd het Positief Voetbalklimaat Tilburg (PVKT). Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd tijdens de wedstrijd van Willem II – Heracles Almelo. Zo wordt er een spandoek onthuld tijdens de wedstrijd waarbij de samenwerking nog eens benadrukt worden. Ook komt onder meer oud-speler en oud technisch directeur Martin van Geel als gastspreker. Jordan Peters, aanvoerder van Willem II, is de ambassadeur van PVKT.

Sander Mijnhijmer, persvoorlichter van RKC Waalwijk, ziet hier misschien toekomst in en verwacht dat RKC hier ook mee verder gaat. “Wij liggen natuurlijk in dezelfde regio dus het is een kwestie van tijd voordat RKC hier ook gaat overleggen over eventueel minder politie bij de wedstrijden. Van ons mag het ook zonder de politie, maar het is en blijft natuurlijk ook een beleid van de politie en de gemeente. Het is ook zo dat in elk stadion waar je ook maar komt, dat er altijd een paar mensen bij zitten die het voor de ander verpest. Het is uiteindelijk wel een voetbalfeestje voor de supporter. Maar we moeten we ook het kostenplaatje niet vergeten. Als RKC moet veel extra maatregelen moet gaan nemen dan gaat uiteraard wel eerst een goed overleg aan vooraf”.

Aan het einde van het seizoen gaan Willem II, de politie en de gemeente nogmaals rond de tafel om te kijken of er meer toekomst zit in deze manier van werken.